Кметът на община Мездра инж. Генади Събков отчете дейността на

...
Кметът на община Мездра инж. Генади Събков отчете дейността на
Коментари Харесай

Инж. Събков в Царевец и Старо село: Имаме още много работа

Кметът на община Мездра инж. Генади Събков регистрира активността на общинската администрация за 2018 година в селата Царевец и Старо село. В експозето си Събков посочи най-големите достижения, които той и администрацията са постигнали през миналата година.
„ Искам да благодаря на сътрудниците от администрацията и на тези от общинско дружество „ Чистота “ за неуморния труд, който поставят. Все още не можем да достигнем равнищата на заплащане на тези в държавната администрация, само че усъвършенстваме работата “, сподели Събков.
6 милиона лв. остарели отговорности са били разплатени през последните три години. Тази година задачата на администрацията е да се разплатят още към 500 000 лева
„ При тежки финансови условия, при обструкции от компании, които печелят публични поръчки и след това не се явяват да подпишат контракт, ние успяхме да изплуваме от финансовия колапс и да имаме сполучлива финансова политика. Няма второстепенни разпоредители с бюджетен заем, които да имат отговорности. Имаме и добър временен излишък. Питат ме по какъв начин успяхте да върнете 6 милиона лв.. Ами с доста труд и с работа на наши експерти, а не на външни компании. Искаха ни 15 000 лв. за ремонт на подпорната стена на автогарата в Мездра, а ние успяхме да я създадем за 2 000 лв..
Спестихме тези 6 милиона лв. с положителната работа на Оперативна програма „ Чистота “. С нова техника, за която мечтаят кметовете на по-големи общини, можем да вършим съвсем всичко сами. Можем сами да кърпим дупки, да запълваме фуги с битумна примес и да правим поправки със лични сили на покриви и фасади. Това икономисване обаче пристигна с тотална реорганизация на метода на работа, с който бяха привикнали сътрудниците. Сменихме стила на работа, спряхме кражбите на гориво и строителни материали, осигурихме техника и принадлежности за поддържане на зелените площи и градинките “. добави Събков.
Най-големият проблем пред администрацията е блокираното от 11 общински съветници искане за заем от 1 689 000 лв., с които трябваше да се погаси безлихвения заем от Министерство на финансите.
„ Имахме близо 907 хиляди лв. капиталова стратегия с целеви средства за тази година, само че от Министерството си ги взеха. Изравнителната дотация от 800 000 лв. също отиде при тяхТака вложенията в общината от общинския бюджет стигнаха нулева стойност. Но пък с сполучливи планове по оперативни стратегии и други външни източници на финансиране в Мездра ще влязат над 14 милиона лв. “, сподели Събков.
През тази година се чака да започват дейностите по план за компостираща апаратура за 5,7 милиона лв., план за замяна водопроводите в четири села в общината за близо 5,5 милиона лв., 470 000 лв. външно финансиране ще бъдат отпуснати за средновековния фестивал „ Добре пристигнали в Средновековието “. Очакват се близо 2 милиона лв. за преасфалтиране на улици в града и 1 195 000 лв. за саниране на още многофамилни жилищни здания и 780 000 лева за подсилване на свлачището преди с. Игнатица.
Жителите на Царевец и Старо село сложиха настоящи за обитаемоте места въпроси. В Старо село жителите желаеха от Събков да се прекара вода в постройката, в която се обитава клубът на пенсионера, а в Царевец – облагородяване на пространството към кметството и насипване на компрометирани сектори на улици в селото.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР