Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова получи благодарствен адрес от

...
Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова получи благодарствен адрес от
Коментари Харесай

Община Ловеч с благодарствен адрес от РЗИ

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова получи признателен адрес от шефа на Регионална здравна инспекция  (РЗИ) - гр. Ловеч,  доктор Росица Милчева за ползотворната взаимна работа по осъществяване на Национален проект за деяние за намаляване  на риска от облъчване с радон 2018 – 2022 година

„ Служителите на общината интензивно спомагаха за реализирането на изследвания за премерване на радон в жилища и детски градини на територията на общината “, се споделя в приветствения адрес.

По време на осъществяване на Националния проект за деяние за намаляване  на риска от облъчване с радон през 2020 година, представители на РЗИ – Ловеч, направиха премерване на равнищата на радон в 12-те здания на всички детски градини в общината. Децата са най-чувствителни и прекарват огромна част от времето си в детските градини, по тази причина РЗИ извърши измерването на равнището на радон в тези здания. При осъществените измервания в пространствата на постройките на детските градини на територията на община Ловеч не се откриха нараснали равнища на радон.

Измервания са осъществени в постройките на ДГ „ Слънце “, ДГ „ Люляче “, ДГ „ Мария Сиркова “, ДГ „ Първи юни “, ДГ „ Детелина “, ДГ „ Зора “, ДГ „ Снежанка “, ДГ „ Радост “, ДГ „ Люляче “ с. Лисец, ф-л Ловеч „ Люляче “, ДГ „ Люляче “ с. Славяни, ф-л Ловеч „ Люляче “, ДГ „ Кокиче “ с. Дойренци, ДГ „ Кокиче “ с. Александрово, ф-л Дойренци. Проведени са самостоятелни работни срещи с шефовете и медицинските експерти, на които са предоставени и разисквани резултатите за съответната детска градина.

Референтното равнище на средногодишната централизация на радон във въздуха за съществуващи здания е 300 Bq /m3. Референтно равнище значи, че облъчването над тази стойност изисква предприемане на възможни дейности за понижаване на  концентрацията на радон.

Министерство на здравеопазването предлага да се подхващат дейности за понижаване на концентрацията на радон във въздуха на съответните пространства, когато резултатите от изпитването на радон са над е 300 Bq /m3.

Намаляването на равнищата на радон може да се реализира елементарно, дейно и относително на ниска цена посредством механически ограничения, които се ползват в редица страни в Европа и Америка.

Видовете ограничения, които могат да се ползват за понижаване на равнищата на радон в здания, зависят от измерените концентрации в съответната постройка и най-общо могат да бъдат следните: възстановяване на вентилацията, в това число и по-често проветряване на пространствата при равнища на централизация на радон към 300-400 Bq /m3; увеличение на степента на натурален продан на въздух, което се обезпечава посредством основаване на спомагателни вентилационни отвори, ситуирани в по-ниските елементи на сградата; инсталиране на насилствена вентилация, която усилва степента на продан на въздуха в обитаемите пространства; уплътняване на пукнатини в основата, канали и други, при равнища на концентрацията на радон над 500 Bq /m3; коригиращи ограничения проектирани по този начин, че да не се разрешава навлизането на радон в постройката и монтиране на насилствена вентилация, при равнища на концентрацията на радон над 700 Bq /m3.

Радонът е натурален радиоактивен газ и участва в природата, без значение от човешката активност. Той се образува при разпадането на урана в почвата, скалите и водата, откъдето постъпва във въздуха. Радонът бързо се разпада на радиоактивни частици, които се отсрочват по прашинките, носещи се във въздуха, вдишват се и по този начин се отсрочват по дихателните пътища и белите дробове. Опасността за здравето на индивида се дължи на тези радиоактивни разпадни артикули. Единственият метод да се открият нараснали концентрации на радон е посредством профилирано премерване.

Облъчването на индивида от радон е най-вече в жилища. Нивата на радон се променят непрестанно, както през денонощието, по този начин и през другите сезони. През зимата постъпването на радон в жилищата е към 4 пъти по-интензивно спрямо лятото. При постоянно отваряне на порти и прозорци концентрацията на радона спада до тази във външния въздух. През зимния сезон, когато пространствата се проветряват по-рядко и прозорците са уплътнени, е допустимо да се записват повишени стойности.

Радонът е втората, след тютюнопушенето, причина за пораждане на рака на белия дроб и е водеща за непушачите. Радонът може да се трансформира в рисков фактор за човешкото здраве, в случай че концентрацията на радон в пространствата е висока, облъчването от инхалирането на радон е дълготрайно, тютюнопушенето и от други фактори на околната и витална среда. 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР