Кметът на община Доспат инж. Елин Радев откри официално компостираща

...
Кметът на община Доспат инж. Елин Радев откри официално компостираща
Коментари Харесай

Откриха две инсталации в Доспат за третиране на отпадъците н...

Кметът на община Доспат инж. Елин Радев откри публично компостираща апаратура и апаратура за авансово отнасяне на боклуци за общините от Регионалното съдружие за ръководство на отпадъците - Доспат, Сатовча, Борино, Девин и Сърница. На събитието участваха представители от прилежащи общини и кметове на обитаеми места от общината. Проектът е осъществен с финансиране по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година Общата инвестиция е 9 654 503 лева, от които 6 198 106 лв. са от Европейския фонд за районно развиване, 1 093 783 лв. са национално съфинансиране, 830 063,72 лв. са личен принос, а 1 532 549,60 лв. са неприемливи разноски.

" Основните цели, които ще се реализиран с реализирането на този огромен план са в унисон с условията на Националния проект за ръководство на отпадъците и Общинските стратегии за ръководство на отпадъците, като с въвеждането в употреба на компостиращата апаратура ще бъдат оползотворявани всички зелени боклуци за произвеждане на компост и неговото осъществяване за възстановяване почвата на обработваемите площи ", сподели Радев.

С въвеждането на инсталацията за авансово отнасяне на битовите боклуци ще се отделят метали, пластмаси, стъкло, хартия и картон. Веднъж вярно третирани тези боклуци ще бъдат връщани за преработване и повторна приложимост, за реализиране на кръгова стопанска система. По този метод съвсем на половина ще бъде понижен размера на битовите боклуци, които ще се депонират в депото и ще бъде продължен неговия експлоатационен интервал, уточни Радев. Реализирането на плана ще докара до понижаване количествата на депонираните боклуци, оползотворяване на 100% на зелените боклуци, действителна опция за отпадане на отчисленията по чл.64, ще има и обществен резултат, защото ще бъдат разкрити 12 непрекъснати нови работни места и не на последно място в общините от районното съдружие ще бъдат основани предпоставки за запазване на околната среда в по-големи мащаби, съобщи кметът на Доспат.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР