Кметът на Монтана награди семейството с най-дългогодишен брак, съобщиха от

...
Кметът на Монтана награди семейството с най-дългогодишен брак, съобщиха от
Коментари Харесай

Кметът на Монтана награди семейството с най-дългогодишен брак /снимки/

Кметът на Монтана награди фамилията с най-дългогодишен брак, оповестиха от общината.
„ Мир, успокоение, добра дума и помощ – на това се дължи нашето дълголетие”, споделя 92-годишният Евден Джунов. Той и брачната половинка му Верка през днешния ден означават 72 години от сватбата си и са фамилията с най-продължителен брак в община Монтана. Те посрещнаха в дома си кметът Златко Живков, шефът на общинското дружество „ Обреден дом” Венка Дикова и публицисти във връзка Международната седмица на брака в България.
Евден и Верка са родени в една и съща година -1929, в село Липен. От деца са дружно. На 20 години, към този момент приключили приблизително учебно заведение, се сгодяват. Сватбата им трае 3 дни по традициите на селото. Веднага по-късно младият брачен партньор отпътува боец. Три години служи в техническа рота, в градежа на моста над река Дунав при Русе. След казармата Евден, подкрепян от брачната половинка си, взема решение да стане преподавател и приключва с отличие учителския институт в София. Той е живата история на развиването на професионалното обучение в област Монтана, първо като контрольор, а по-късно като шеф на СПТУ „ Асен Златаров”.
Когато се връща в спомените си обратно Верка Джунова споделя: „ Работехме непрестанно, постигнахме всичко с доста труд, само че бяхме млади и не ни тежеше.”
Джунови са удовлетворени от живота хора. Изучили са двамата си сина – Димитър и Славко. Единият е електроинженер, другият – треньор по баскетбол. Имат трима внука, една внучка, трима правнука и една правнучка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР