Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил отправя чрез медиите покана до

...
Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил отправя чрез медиите покана до
Коментари Харесай

Кметът на Хитрино кани цяла България в селото

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил насочва посредством медиите покана до хора от цялата страна, в случай че демонстрират предпочитание да дойдат да видят какво е свършено в обитаемото място след адската жп.катастрофа през декември 2016 година Предложението му идва след изказани подозрения омбудсмана Мая Манолова, а той е безапелационен, че не е правилно да се появиш за 2-3 часа в селото и да отправяш обвинявания. Който желае да види Хитрино, ще му бъде пратен превоз, ще му бъдат поети и разноските на място. „И хора, които не са помагали и имат усещания за злоупотреби, да заповядат“, настоя Исмаил.
 trsh0110-10  Обществените здания, като тази на кметството, ще се възвръщат следващата година.  Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил/в средата/, заместникът му Ахмед Ахмед/вляво/ и ръководителя на Общинския съвет Мустафа Ахмед дадоха конференция.
На брифинг пред публицисти в понеделник кметът, заместникът му Ахмед Ахмед и ръководителя на Общинския съвет Мустафа Ахмед обявиха, че в процеса на възобновяване на Хитрино „ние не сме сами и всеки лев, даден за селото се харчи изцяло прозрачно“. Той предложения Манолова, публицисти и жители да участват на разглеждането на всяка постъпила тъжба, с цел да се обясни има ли съображение. Готов е да го направи и в който и да е тв.ефир, където да се съберат той, Манолова, управлението на БЧК и управителния орган на фонд „Социална закрила“. „Ще упорствам за това, до момента в който всичко се обясни. Обществото да знае, че 1-2 дадени лв. не са изхарчени с лека ръка“, сподели Исмаил и акцентира, че се касае за злополучие без аналог и огромна покруса.

Кметът изрече подозрения, че жалбите, които не бил виждал, са писани „от нейния екип, една ваша колежка и деятел на една партия“. От 5 – 6 месеца тече сериозна инспекция, има досъдебно произвеждане, по което той е очевидец. „И тъкмо, когато би трябвало прокуратурата да се произнесе, се прави тази сензация. Някой желае да ми приключи мандатите“, разяснява Исмаил.

Той изясни в детайли, че парите от дарителската сметка, постъпленията в БЧК и тези от фонд „Социална закрила“ се харчат по строги правила и не може да се приказва за липса на бистрота. Сметката на БЧК се управлява от народен публичен съвет, на Социалния фонд – от ръководещия орган, а дарителската сметка от локалния публичен съвет. Пред БЧК се вършат ежемесечни доклади и от управлението му са безапелационни, че нямат подозрения.

Цените за строително-ремонтни действия се дефинират от Управителния съвет на Социалния фонд, а не от локалната администрация, сподели кмета. Те са планирани и в случай че има излишък, той се разпределя за други потребности. Всички заплащания за строителство и поправки се вършат от Социалния фонд след представянето на Акт пример 19. Сключват се контракти, в които притежателите на парцела са възложители. След привършване експерти одобряват свършената работа. На място идват специалисти от Социалния фонд и те излизат с решение, че изпълнените СМР дават отговор на актуваните и споделят дали утвърждават сумата да бъде разплатена. 1 стотинка не е платена без решение на фонда, сподели Исмаил.

170 парцела в Хитрино са обхванати за възобновяване и поправки, по 20 от тях към момента има работа. Има и лист с още довършителни действия, който следва да се утвърди от БЧК. В момента се приключват последните новостроящи се къщи и хора на фургони през зимата няма да има.

Има доста самостоятелни случаи в Хитрино, сподели кметът. Посочи по какъв начин го съди мъж, който преди години си е продал парцела с джука сделка, в този момент общината е построила къща на купувачите, само че и остарелия притежател желае нов дом. В началото имало хора, които се радвали, че парцелите им не са наранени, само че след време и те почнали да предявяват искания за поправки.

Колкото до изказването, че Манолова ще го даде на областен съд за наказване за непредоставена информация по тъжба с 60 подписа, Исмаил позволи, че тя може да има съображение. Пропуск бил на общинска администрация, че не й е отговорено, само че той не бил виждал и тази тъжба.

Кметът регистрира постъпленията и направените разходи – по дарителската сметка са постъпили 984 149 лева и са изхарчени 865 664 лева По сметката на БЧК средствата са 1 578 876 лева и са изразходвани 1 522 087 лева за топъл обяд, техника, мебели, порти, остъкляване. От Социалния фонд за Хитрино има 5 млн.лв./помощи, компенсации, поправки, нови къщи/ и остатъкът в сметката в този момент е 2 062 205 лева, само че не се обрисува да останат средства, тъй като вървят разплащания.

Обществените здания, улици, водопроводи, осветяване за общо 18 млн.лв. в Хитрино ще се възвръщат най-вероятно следващата година, в този момент се избират реализатори, а евросредствата са обезпечени.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР