Когато Русия започна пълномащабно нахлуване през февруари 2022 г., Украйна

...
Когато Русия започна пълномащабно нахлуване през февруари 2022 г., Украйна
Коментари Харесай

The Economist: Украйна печели войната в Черно море, Буданов обещава много изненади на Русия

Когато Русия стартира пълномащабно навлизане през февруари 2022 година, Украйна съвсем нямаше флот. Единствената фрегата, хетман Сагайдачни, е потопена, с цел да не бъде завладяна от Русия.

Две години по-късно Украйна се бори да удържи съветската атака на сушата, само че печели войната в Черно море и прекъсва съветската обсада на своите кораби със зърно, пише The Economist. Успехът на Украйна постоянно зависи от бързите софтуерни нововъведения. Всеки втори флот разчита на кораби с екипаж, само че Украйна сътвори флот от безпилотни лодки.

Преди войната в Украйна, най-амбициозният план беше Sea Hunter, 40-метров транспортен съд, който американският флот създава от 2016 година Но украинският флот е друг от американския. Украйна е " пионер “ в основаването на дребни, евтини военноморски дронове, които се сглабят бързо и елементарно и се употребяват за нахлуване, а не за силова поддръжка. Военноморският анализатор Х.И. Сътън е документирал 11 вида въз основа на видеоклипове и изображения на открити дронове - в това число дрон Magura V5 - само че може да има повече.

Такива БПЛА нападнаха съветски патрулни и транспортни кораби, военни кораби и даже повредиха Керченския мост, който свързва Крим с Русия. Единичните дронове нормално не нанасят доста вреди, само че няколко удара могат да потопят транспортен съд. Според изчисленията на изданието военноморските дронове са извели от строя към 10 съветски кораба, в това число " Цезар Куников “.

Ръководителят на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна Кирило Буданов твърди, че украинските дронове " към момента имат доста изненади за руснаците “.

" Частни разработчици, работещи в други страни, могат да дадат подсказки за това какви могат да бъдат тези изненади. Четири турски отбранителни компании са създали подводно камикадзе USV, което може да се приближи до цели неусетно и по-късно да излезе за високоскоростна офанзива “, се споделя в материала.

По-специално, до момента в който триумфът на Украйна на сушата с дребни дронове насърчи други военни да влагат повече в личните си стратегии за дронове, успехите на Украйна в морето не доведоха до сходен " взрив “ на морските дронове. Вярно, с едно изключение: Русия също стартира да разполага такива дронове.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР