Кметът на хисарското село Кръстевич потегля за София към министерства

...
Кметът на хисарското село Кръстевич потегля за София към министерства
Коментари Харесай

След изборите кметът на Кръстевич потегля за София да докара...

Кметът на хисарското село Кръстевич потегля за София към министерства и ведомства незабавно след парламентарните избори, с цел да изиска изрично решение на казуса с питейната вода. Тодор Стоев е решен да остане пред вратите на Министерство на регионалното развитие, а даже и пред Министерския съвет за среща с бъдещия министър председател, до момента в който не стартира построяването на нов водоизточник в Кръстевич. Ако би трябвало ще заставам и нощем пред вратите на министъра и премиера, само че до момента в който не се реши въпросът няма да се върна, отсече кметът.

От 1 юли Кръстевич е без вода, селото е на 4-часов режим – заран от 6.00 до 10.00 часа вода имат жителите на горния завършек на селото, вечер от 17.00 до 21.00 часа, тези, които живеят в долния край. Вече няколко десетилетия драмата се повтаря всяко лято, тя стартира с първите засушавания.

Вода за пиянство локалните хора си купуват от магазина, а за миене, пране и къпане употребяват вода от сондите в дворовете си. Тези, които нямат сонди и кладенци се молят на съседите да си изпълнят съдовете.

Кръстевич се водоснабдява от потока Канарата в Средна гора. Още с първите жеги водата мощно понижава или изчезва и водоемът остава празен. Така близо 300 души остават на изсъхнало.

Още в петък желаех от ВиК – Хисаря да изпратят водоноска, само че не е пристигнала. Вярвам, че ще изпратят, може би се бавят, тъй като през вчерашния ден и предишния ден бяха почивни дни, разяснява кметът Тодор Стоев.

Община Хисаря има подготвен план за ново водохващане с довеждащ колектор и пречиствателно оборудване в Кръстевич. Проектът е на стойност 3 милиона лв., описа кметът. Край селото има сонда за вода, по този план тя ще бъде отворена, ще се построи помпена станция, която да качва водата във водоема. За този план ще се боря в София, съобщи още кметът на Кръстевич.

Кметът на община Хисаря инж. Пенка Ганева също съобщи, че незабавно след изборите на 11 юли също ще упорства пред Министерство на регионалното развитие за финансиране и осъществяване на плана. Може и да е малко село с 250 поданици, само че не може тези хора да бъдат оставени без вода. Има решение на казуса, с реализирането на този план ще се обезпечи вода за селото. Освен това ще бъде сменено и водопреносното трасе от водоема до селото, изясни тя.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР