Кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев е подал жалба в

...
Кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев е подал жалба в
Коментари Харесай

Горна Оряховица няма да получи европари за по-чист въздух, въпреки че е рекордьор

Кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев е подал тъжба в административния съд против решението на Комитета за наблюдаване на оперативната стратегия " Околна среда " , съгласно което градът няма да получи евросредства за справяне с замърсяването на въздуха , макар че обитаемото място от години е измежду трите най-замърсени града в страната.

Кметът на града е безапелационен, че данните за община Горна Оряховица са въведени неточно от Министерство на околната среда и водите и това е причина градът да отпадне от класацията, заяви Българска национална телевизия.

 Високи равнища на нечист въздух в цялата страна Обновена
Високи равнища на нечист въздух в цялата страна

Замърсяването в София доближи до 5 пъти над нормата

Очаква се страната да разпредели близо 112 милиона лв. средства от Брюксел сред 7 града в страната за справяне със замърсяването на атмосферния въздух. Горна Оряховица обаче не се оказа измежду тези 7 общини, тъй като градът е изнемощял от листата с претендентите.

Според Добрев повода за отпадането на Горна Оряховица от претендентите е неточност при попълването на подадената от общинската администрация информация. По думите му грешката е позволена от чиновници в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

" Две от графите, които ни отстраняват, действително не са попълнени правилно от страна на ръководещия орган. Единият е главен източник на замърсяване - битово отопление. Тук в графата за Горна Оряховица е записано " НЕ ", изясни градоначалникът за публичната телевизия.

Добрев е безапелационен обаче, че в направената от общината и утвърдена от екоминистерството стратегия ясно е посочено, че главен източник на замърсяване е точно битовото отопление.

Другата неточност, която ощетява общината, съгласно кмета е по индикатор " дял на засегнатото население " от нечистия въздух. В общината този дял надхвърлял 44 000 поданици. Той изясни, че чиновниците на екоминистерството обаче са взели поради броя на семействата, а не броят на жителите.

" Повярвайте ми, на никой градоначалник не му е прелестно заран в вести да се стартира с " най-мръсният въздух е в Горна Оряховица ". Не мога да си обясня това " не ", на какво се дължи ", сподели още кметът, представен от Нова.

 Опасно замърсен въздух в София довечера
Опасно замърсен въздух в София довечера

И на следващия ден въздухът ще бъде замърсен, предвижда Национален институт по метеорология и хидрология

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е безапелационен, че грешката не е на министерството, а на локалната администрация в града.

" Информацията, която е пристигнала от Горна Оряховица, не е за население, което е обхванато от замърсяване на въздуха. И второ, тя не е заявила еднопосочно в програмата, че казусът с фините прахови частици от битовото отопление е главен приоритет, тъй като доста се приказва за климатичните условия, т.е. ние нямаме безусловно чиста позиция при тяхната подадена апликация . Те попълнят в електронен тип тази форма и няма кой различен с изключение на тях да я промени ", показва екоминистърът.

 София се разсънва с 4 пъти завишение на праховите частици
София се разсънва с 4 пъти завишение на праховите частици

В Горна Оряховица, Шумен и Пловдив също се регистрират високи стойности

По данни на Българска национална телевизия единствено за последното денонощие равнището на ФПЧ във въздуха на града е било два пъти над допустимите правила. Според данните от картата Аir Quality Index на през последните 12 часа градът е измежду двата такива с най-силно превишени равнищата на ФПЧ. Другият най-замърсен град се оказва Русе.

Общо 17 общини няма да получат средства за по-чист въздух. Освен Горна Оряховица това са общините Асеновград, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Гълъбово, Кърджали, Перник, Русе, Стара Загора, Хасково и Шумен.

Всички тези общини не отговаряли на критериите и/или имали пропуски в документите за кандидатстване за еврофинансиране, осведомят от Министерство на околната среда и водите.

Избраните 7 общини са Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и София.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР