Кметът на Благоевград Илко Стоянов положи цветя пред бюст-паметника на

...
Кметът на Благоевград Илко Стоянов положи цветя пред бюст-паметника на
Коментари Харесай

В Благоевград отбелязаха 171 години от рождението на Георги Измирлиев

Кметът на Благоевград Илко Стоянов постави цветя пред бюст-паметника на Георги Измирлиев във връзка 171 години от рождението на българския бунтовник

Благоевградската общност означи 171 години от рождението на революционера от Горна Джумая Георги Измирлиев – Македончето. Кметът Илко Стоянов постави цветя пред бюст-паметника на Измирлиев и сведе глава в символ на респект. В церемонията се включиха още Анита Коцелова, заместник-областен шеф на Благоевград, ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков, шефът „Култура, спорт, туризъм“ в Община Благоевград Силвия Домозетска, представители на образователни и културни институции, политически партии, общественици и жители.

Ученици от V Средно учебно заведение, чиито патрон е революционера, припомниха обстоятелства от живота и делото му.

Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 година в град Горна Джумая в фамилията на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, локални общественици. Началното си обучение получава в родния си град, а прогимназиално в град Сяр. Георги Измирлиев се включва в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновски революционен окръг. В разгара на подготовка е хванат след изменничество и наказан на гибел посредством обесване. На 28 май 1876 година в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР