Кметът Иван Портних поздрави участниците в Европейската конференция Социалната икономика

...
Кметът Иван Портних поздрави участниците в Европейската конференция Социалната икономика
Коментари Харесай

Кметът Иван Портних поздрави участниците в Европейската конференция за социална икономика

Кметът Иван Портних поздрави участниците в Европейската конференция " Социалната стопанска система като ефикасен модел за обществено включване-социално предприемачество, обществени услуги, претовареност “, която се организира край Варна. Организатор на събитието е Националният алианс за обществена отговорност (НАСО), а срещата е част от Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Сред формалните посетители на форума бяха Джеймс Кроу-президент на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания (EASPD), Люк Зелдерло - Генерален секретар на EASPD, Бисер Петков - министър на труда и обществената политика, регионалният шеф на Варна Стоян Пасев и други

„ Община Варна е първенец в обществените политики, ориентирани към хората със специфични потребности. Планираме прибавяме на още нови 29 услуги, с които общият брой ще стане 86. Мисля, че това е образец за положителни практики в тази сфера, които могат да бъдат възпроизвеждани в народен мащаб “, сподели кметът Иван Портних. Той благодари на екипа на Националния алианс за обществена отговорност за положителното съдействие, и на неправителствения бранш за дейната връзка.

„ С Министерството на труда и обществената политика през тази година работим дружно по три значими за нас закона – за обществена стопанска система, за обществените услуги и за хората с увреждания, за които разчитаме на положително партньорство и с Народното събрание. Това е отговорност и образец за предпочитание и промени. Ако преди 10 години в България имахме над 260 институции с над 10 000 лица, настанени в тях, през днешния ден посрещаме нашите посетители от Европа без нито една институция за деца с увреждания.

До три години ще бъдат затворени още 10 институции за възрастни. Заедно с това услугите в общността в България са се нараснали двойно – от 530 на над 1100, надлежно с двойно нарастване на потребителите в тях. Министерството от м.г. финансира и обществени асистенти за 22 000 хора с увреждания. Средствата за финансиране на обществените услуги през последните години се усилиха двойно в България “, показа Георги Георгиев, ръководител на Националния алианс за обществена отговорност.

„ Радостен съм, че тематиката за обществената стопанска система влезе трайно в дневния ред на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Тя се трансформира в необятно обсъждана тематика и политика, която заслужава своето място измежду обичайно развиваните политики на министерството. Като ефикасен модел за обществено включване на нея се разпореждат съществени очаквания и отговорности.

Днес обществената стопанска система има своите достижения, тя обезпечава платена претовареност в границите на Европейски Съюз на близо 14 млн души, което съставлява към 6,2% от работещото население в Европейски Съюз, а в границите на този тип стопанска система са включени повече от 2,5 млн. организации и предприятия.

Тези обстоятелства не могат да останат незабелязани, те демонстрират значимостта и силата на една стопанска система, която има за цел да сплотява и сближава хората за реализиране на самостоятелни и групови ползи. В България обществената стопанска система е показана от кооперациите, предприятията с нестопанска цел и обществените предприятия, които би трябвало да работят още по-активно “, разяснява Бисер Петков, министър на труда и обществената политика. /live.varna.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР