Клюномуцунест кит загина на скалист плаж в Северна Франция, съобщи

...
Клюномуцунест кит загина на скалист плаж в Северна Франция, съобщи
Коментари Харесай

Кит издъхна на плаж във Франция

Клюномуцунест кит почина на каменист плаж в Северна Франция, заяви Българска телеграфна агенция. Подобни произшествия край брега се случват рядко на този тип бозайници, които нормално се срещат в Арктика.

Женският кит с тегло към 3,5 тона и дължина 7,60 метра се е борил да се върне в морето и евентуално се е удавил поради надигащия се прилив.

Клюномуцунестите китове избират дълбоките арктически води, те са същински водолази, изясни Тиери Жонио, експерт по морски бозайници от университета в Лиеж, Белгия.

Тялото на бозайника е изхвърлено на пясъка след отлива, откакто се е носило във водата към три километра. Вероятно китът е бил объркан.

Заклещването на клюномуцунест кит е огромна необичайност.

„ Виждам сходно нещо за първи път от 40 години “, споделя Тиери Жонио.

В последно време обаче други представители на този тип са засядали на белгийски и нидерландски плажове. Това повдига доста въпроси. Този феномен може да е резултат от замърсяването, появяването на нови заболявания или дейности, които трансформират държанието на животните.

При откриването на тялото на кита на плажа Сангат, е открито, че има кървяща рана на главата. Според кмета на селището Ги Алман това не е причина за засядането на морския бозайник.

Ще бъде направена аутипсия на кита. Националният природонаучен музей в Париж е поискал да възвърне скелета.

През февруари тази година женска от типа гърбат кит беше открита мъртва, заседнала на плажа Па-дьо-Кале. През пролетта белуга се изгуби във водите на Сена. През септември 200 гринди умряха на плаж в Австралия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР