Ключовите преговори за управление на страната след ротацията между ГЕРБ-СДС

...
Ключовите преговори за управление на страната след ротацията между ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

Ново напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ за управлението преди началото на преговорите

Ключовите договаряния за ръководство на страната след ротацията сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ стартират на следващия ден в 18.00 часа, незабавно след националната конференция на " Да, България ". И през днешния ден не липсваше напрежение сред сътрудниците във властта. ГЕРБ упорстват за половината министри, а ПП-ДБ държат първо да се приказва за регулаторите, по-късно за всичко останало.

Въпреки апелите от ПП-ДБ да се включи в договарянията за държавно управление, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов отклони поканата.

" Аз съм разчувстван от поканите им, само че моето схващане за министър председател е да води договарянията за кабинет, който може да управлява. 100 % решението е оставено в ръцете на Мария Габриел, тъй като тя ще работи с тези министри, тя ще носи отговорност и подписът най-после, под всяко едно решение ще е неин ", сподели Бойко Борисов - ръководител на ГЕРБ.

Кирил Петков посъветва Бойко Борисов:

" Ако желае да договаря, да пристигна на следващия ден на срещата и да говориме по всичките тези тематики. Ако желае да делегира на Мария Габриел, да делегира. Разбира се, на драго сърце ще приказваме с нея също, само че тази концепция: хем делегира, хем договаря през камерите е неуместна. Кабинет има смисъл единствено и само, в случай че нашите промени не престават. Ако не не престават, няма смисъл. Няма да продължим едно държавно управление, единствено с цел да има държавно управление ", акцентира Кирил Петков - съпредседател на Политическа партия.

ГЕРБ упорстват министерските постове да са разпределени по равно.

" Ако те продължат, а те не престават да сменят поголовно, даже когато са в оставка, аз мисля, че Асен Василев не може да остане финансов министър, само че в случай че Мария Габриел може да работи с него, да работи. Ако желае да държи корумпирани министри, където за десетки хиляди....
- Корумпиран ли е спортният министър?
- В спортното министерство задържаха подкупи за десетки хиляди левове ", съобщи Бойко Борисов - ръководител на ГЕРБ.

" - Ще се откажете ли от Асен Василев като министър на финансите, през днешния ден още веднъж господин Борисов повтори, че за него той е недопустим?
- Каня господин Борисов на следващия ден да пристигна в 18.00 часа и да ми каже в лицето тази негова концепция.

И тук желая да му направя едно предизвестие - да спре да дава прилагателни. Вчера - някой бил " Послушко ", днеска някой бил " подкупен ", трети бил неприятен. Това не оказва помощ. Ние се държиме с огромно почитание към екипа, преговорния екип на ГЕРБ. Единственото, което прави, е да възпалява и да прави тези договаряния по-трудни. Ние влизаме с градивен звук и този градивен звук ще го запазим ", безапелационен е Кирил Петков - съпредседател на Политическа партия.

И по дневния ред на договарянията - с какво да се стартира - има несъгласия.

" Това, което приказват, в случай че беше в друго време, вие може би щяхте да обявите този, който го споделя за вманиачен. Аз първи път разбрах, че министрите в ръководството на страната е второстепенно и в действителност ние сме страна на регулаторите. Ми, ето ви една оферта тогава - ГЕРБ вземат всички министри, даваме им външно министерство и надлежно да предложат регулаторите да ги гласуваме единствено с техни хора ", добави Бойко Борисов - ръководител на ГЕРБ.

" Едното служи, с цел да го има другото. Правителството служи, с цел да могат да се случат промените, да се почисти правосъдната власт от нотариуси, джуджета и всичко останало. И регулаторите да стартират да работят за хората. Това ни интересува ", отсече Христо Иванов - ПП-ДБ.

" Като виждам алените рози, които Политическа партия дават на Българска социалистическа партия, желая да ги предупредя, че с комунистическата партия няма да ръководи и няма да дели регулатори ", акцентира Борисов.

" Моят другар Бойко Борисов очевидно се е заредил с доста адреналин в Букурещ. Съвсем другарски, въпреки и през медиите, аз ще му кажа, несъмнено и на четири очи, като се видиме. Но замязял е на Румен Радев. В смисъл: една добра дума не споделя за общото ни държавно управление ", сподели Атанас Атанасов - ПП-ДБ.

Борисов уточни, че не са коментирали ротацията с Движение за права и свободи, с цел да няма шумове в системата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР