Ключови въпроси, поставени в хода на обществените консултации на законопроекта

...
Ключови въпроси, поставени в хода на обществените консултации на законопроекта
Коментари Харесай

Депутати и експерти дискутираха проект за промени в Закона за защита от домашно насилие

Ключови въпроси, сложени в хода на публичните съвещания на законопроекта за промени и допълнения в Закона за отбрана от домашното принуждение (ЗЗДН), бяха дискутирани в Министерството на правораздаването, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

В полемиката са взели участие депутати, омбудсманът, представители на неправителствения бранш, осъществяващи активност в региона на предварителната защита и отбраната от домашното принуждение, както и представители на Министерството на правораздаването, Министерство на вътрешните работи и Министерство на труда и обществената политика.

Основните противоречиви въпроси са в следните посоки: в дефиницията " фактическо общуване на брачен начала " ; в ограниченията за отбрана на потърпевшо лице; в дефиниции за икономическо и психическо насилие; във финансирането на неправителствени организации; в изказване за въвеждане на дискриминация във връзка с мъжете и бащите; в периода за подаване на молба за отбрана от потърпевшото лице; в противоположната тежест на доказване, въведена посредством декларацията по реда на член 9, алинея 3 от ЗЗДН; в санкцията, налагана от съда на причинителя.

Целта на втората работната среща, проведена в границите на седмица, е да се търси консенсус по противоположните отзиви и оферти за промени в текстовете на законопроекта, тъй че депутатите да припознаят тематиката за домашното принуждение и тя да бъде сложена за предпочитано разглеждане в Народното събрание.

През 2019 година междуведомствена работна група в необятен експертен състав изготви промени и допълнения в ЗЗДН. Законопроектът беше оповестен за публични съвещания в интервала от 13 до 27 януари 2021 година, като в този период постъпиха многочислени оферти, бележки и мнения, показват още от пресцентъра.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР