Ключовете от дома, портфейл или портмоне, мобилен телефон и ...

...
Ключовете от дома, портфейл или портмоне, мобилен телефон и ...
Коментари Харесай

Глобалният марш на предпазните маски: Огледало за човечеството

Ключовете от вкъщи, портфейл или портмоне, мобилен телефон и... о, да!, защитна маска.Неохотно за мнозина, само че също толкоз непреклонно пред лицето на незабележим гибелен зложелател, дребните правоъгълници от ефирна, само че все пак животоспасяваща тъкан, единствено за месеци съумяха да влязат трайно в листата на нещата, без които не се излиза от у дома, за милиарди хора по целия свят.

Никога до момента откогато индивидите са изобретили обувките и бельото, детайл от облеклото не се е разпространявал толкоз всеобщо и бързо от Мелбърн до Мексико и от Пекин до Бордо, преодолявайки граници, култури, генерации и полове с съвсем същата зашеметяваща скорост като ковид, умъртвил повече от 600 000 и заразил повече от 15 милиона души.

" Вероятно в никакъв случай не е имало толкоз бърза и трагична смяна в държанието на хората по света. Човечеството би трябвало бъде похвалено за това ", споделя Джереми Хауард, съосновател на " Маски за всички " (#Masks4All), лобистка група, застъпваща се за носенето на защитни маски.

Рядко обаче, а може би в никакъв случай, нещо носено от човешките същества не е предизвиквало такива гневни разногласия и политически различия, най-забележими в Съединени американски щати. Нима някой в миналото на американски плаж е вадил оръжие против човек единствено тъй като е с бикини, както този месец мъж без маска насочи револвер против покупател с маска в супермаркат на Уолмарт във Флорида?

Подобно на други човешки привички, маската е станала огледало за човечеството . Това, че толкоз доста хора с друга степен на старание са се приспособили към дискомфорта да скриват под маска дишането и изражението на лицето си, е мощен мотив за убеждението, че хората фундаментално са грижовни, способни на всеотдайност за общото богатство.

На Марша Дита, експерт по обществени медии на свободна процедура от Джакарта, принадлежи следното виждане, изразено малко и споделяно все по-масово: " Сега не е време да бъдем егоисти ". И въпреки всичко също толкоз явно от изблиците на яростна опозиция против маските, изключително в демокрациите, е следното: доста хора не желаят да им бъде нареждано какво да вършат и не имат вяра на научните доказателства, че маските лимитират заразяването.

Протести, че маските задушават свободата, се чуха на демонстрации в Съединени американски щати, Канада или в Лондон, където оратор на протест против въвеждането на наложително носене на маски в магазините във Англия съобщи: " Хора умират всяка година. Това не е нещо ново ".

Скептицизъм, споделян и от Мохамед ал Бурджи, 42-годишен държавен чиновник в Ливан. Докато отиваше на работа без маска, нарушавайки едва следените правила маските да бъдат носени на всички места отвън дома, той съобщи: " Няма такова нещо като ковид, братко! Просто заблуждават хората ".

Страната е записала повече от 3100 инфектирани и 43 умряли от вируса, а високопоставени чиновници насочиха обществени апели към хората да съблюдават разпоредбите за носене на маски и обществена отдалеченост.

Същите човешки рефлекси, които карат хората да правят оценка стилния избор на другите в облеклата или прическата при първо запознанство, в този момент инстинктивно се ползват и за маските.

В столицата на Мексико Естима Мендоса сподели, че не може да не се отвращава от хората без маски. " Чувствам се беззащитна. От една страна ги съдя, от друга се запитвам: " Защо го върша? " Като човешки същества ние постоянно съдим другите ", призна тя.

Като чернокожа жена мюсюлманка във Франция Мария Дабо познава доста добре това възприятие. За нея налагането на носенето на маски има непредвиден, само че добре пристигнал непряк резултат. Тя към този момент не се усеща толкоз набиваща се в очи в страната, в която със закон е неразрешено на мюсюлманките да се забулват. С въвеждането на задължението за носене на маски на затворени публични места отдавнашната обсесия на френската последна десница по отношение на ислямското забулване беше заглушена.

" Чувствам се като че ли сме малко по-добре разбрани ", сподели Дабо и добави: " Всички са задължени да вършат същото като нас, което ме кара да имам вяра, че Бог дава урок на хората, че покриването на лицето не е обвързвано с религията или с нещо друго. Става дума да не се държим неуместно и да се предпазваме ".

Глобалният спор се размътва и подклажда и от смесените послания на държавните водачи, които бяха неуверени по отношение на полезността на маските и поучаваха да не се носят от жителите, когато запасите бяха толкоз нищожни, че здравните служащи се грижеха за болните и умиращите без съответна отбрана. Главен измежду водачите, които направиха противоположен завой, е американският президент Доналд Тръмп, който за първи път си постави маска обществено едвам откакто Ковид-19 лиши живота на минимум 134 000 американци, а предходната седмица написа в Туитър, че носенето на маски е родолюбив акт. Месеци на опозиция предшестваха това обръщение в Туитър - опозиция, която провокира неразбиране в автократичен Китай.

" Хората в другите страни желаят независимост. Всъщност обаче я губят, тъй като претърпяват стремглав растеж на случаите на болест ", сподели Лю Янхуа, осигурителен чиновник.

Дори в границите на едно домакинство маските разделят. Лю Джунг-юл, детска сестра от Сеул, Южна Корея, показа, че се постанова да се кара на брачна половинка си, с цел да го убеди да носи маска, като му споделя: " Сега би трябвало да носим маски поради останалите хора, а освен поради нас самите ".

В Австралия въвеждането предходната седмица на наложителното носене на маски в Мелбърн пристигна с зов от районния министър председател Даниъл Андрюс маските да станат част от всекидневието.

" Повечето от нас не биха напуснали дома без ключовете си или без мобилните си телефони. Няма да можете да излизате от вкъщи и без маска ", сподели той.

Личностите, определящи трендовете, също дават звук . Изследователката на историята на модата Кимбърли Крисман-Кембъл, създател на книгата " Worn on this day: The Clothes That Made History " (Какво се носеше на този ден: Дрехите, които направиха история) отбелязва, че " модата се популяризира посредством подражателство " и може да обиколи света за минути посредством обществените медии. Тя счита, че " в случай че повече известни персони, като актьори, модели, инфлуенсъри от обществените медии или политици, бъдат видени да носят маски по малкия екран или в обществените мрежи, това би имало голям резултат ".

" Решението да се носи, или да НЕ се носи маска, основава също по този начин у хората илюзията за надзор в миг, когато всичко наподобява отвън надзор ", твърди тя.

Има и на практика съображения. Маските са недосегаем разкош за живеещите в последна беднотия и съществено се отразяват на бюджета на фамилии с по-скромни приходи, споделя Уасим Аббас, селяндур от Пакистан. " Някои хора са небогати. Не им раздадоха маски ", добавя той.

В жегата носенето на маски може да бъде трудно. В Лагос, Нигерия, уличният търговец (без маска) Джибола Костело призна, че е трябвало да я смъкна, с цел да се разхлади. " Затова я махнах ", изясни той.

Във Франция продавачът на плодове и зеленчуци Монтасар Йоанис забелязал, че купувачите отбягват сергията му, в случай че не носи маска. Затова той компенсира, като гръмко вика през хирургическата си маска: " Ало, господине, не се колебайте да опитате черешите! "

" Малко е досадно, само че нямаме избор. Хората са внимателни, когато не носиш маска. Клиентите не идват ", сподели той.

Докато пазаруваше с децата си (тя с маска, те без маски) французойката Селин Брюне-Море, музейна служителка, сподели, че й липсва времето, когато е могла да вижда лица и " всички страсти, присъщи на хората. Не виждаш дали хората се усмихват и дали са добре ". " Това към този момент не е същият живот и не е естествен живот по тази причина мисля, че в никакъв случай няма да свикнем, в действителност да свикнам с това ", сподели тя.

Но на същата улица, против магазина, където Брюне-Море си купуваше пикантно сирене, служителката в магазин за платове Лор Естес показа, че да излезе на открито без някоя от възходящата й сбирка от 30-ина саморъчно направени маски, към този момент й се коства " съвсем неестествено ". По думите й новията й утринен обред да избере цвят и десен, пасващи на настроението и облеклата й, се е " трансформирал в наслаждение ".

" Имаме доста мощен капацитет за пригаждане. Свикваме с всичко ", заключи тя.

 

Сен Жермен-ан-Ле, Асошиейтед прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР