Ключова цел на Министерството на иновациите и растежа е да

...
Ключова цел на Министерството на иновациите и растежа е да
Коментари Харесай

Министър Стойчева за капацитета на страната през предприемаческата екосистема

Ключова цел на Министерството на нововъведенията и растежа е да покаже потенциала на България през предприемаческата екосистема. Да дадем опция България да се ребрандира – да бъде място, в което се основават нововъведения, място, в което интелектуалният капитал е развъртян и въз основа на научна и развойна активност се създават нови артикули и услуги, които да са в интерес на решаването на световните провокации. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева на интернационалния конгрес „ Burgas Blue Summit and Innovation Expo “.

„ Усилията на МИР ще бъдат ориентирани в насърчаване на добра синергия сред науката и бизнеса, с цел да може капацитетът и потенциалът на България в областта на нововъведенията да се комерсиализират на пазара “, сподели още министър Стойчева. По думите й, с този потенциал и средствата, които са планувани по линия на МИР, е налице същински запас, който да поддържа процеса. Тя уточни, че до края на годината ще започва осъществяването на процедури по двете европрограми, които ръководи МИР – „ Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ (ПНИИДИТ) 2021-2027 с бюджет 2.14 милиарда лева и Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) 2021-2027 с бюджет 3 милиарда лева

„ Европа би трябвало да сплоти своите старания в общ пазар, обща мрежа за иновационни долини и екосистеми, с цел да може да е конкурентоспособна на Съединени американски щати и Китай “, акцентира министърът на нововъведенията и растежа. По думите й, наред с дребните и междинни предприятия и бизнесмените, би трябвало да бъдат подкрепени и университетите, научните центрове и всички, които работят в научните среди.

Министър Стойчева разгласи, че за „ сини нововъведения “ компании могат да аплайват по две процедури от ПКИП – за създаване на нововъведения с бюджет 127 млн. лева и за внедряване на нововъведения с бюджет от 293 млн. лева „ По ПНИИДИТ се чака до края на годината да отворим процедура за „ Изграждане на национална мрежа от 12 иновационни хъбове ” с бюджет от 67 млн. лева, по която също ще може да се кандидатства в посока на „ синя стопанска система “, сподели още тя.

В рамките на интернационалния конгрес министърът на нововъведенията и растежа взе участие и в събитие, предопределено за поощряване и развиване на новаторски стартъпи и софтуерни бизнесмени.

Министър Стойчева посети още Бургаския свободен университет, където организира среща с управлението и прегледа учебно-материалната база. Бяха разисквани опциите за модернизиране на цифровите зали за студентите. На срещата участваха проф. Мария Нейкова, регионален шеф на Бургас, зам.-кметът на града Йорданка Ананиева и проф. доктор Милен Балтов - ректор на Бургаския свободен университет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР