Ключова фигура у нас сменя работното си място. Късно снощи

...
Ключова фигура у нас сменя работното си място. Късно снощи
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Още като студент си представях, че върхът в кариерата на един юрист е ЕСПЧ

Ключова фигура у нас сменя работното си място. Късно нощес стана ясно, че омбудсманът Диана Ковачева е новият ни арбитър в Европейския съд по правата на индивида.

Този интернационален съд е един от дребното, които позволяват всеки потърпевш човек да осъди всяка страна, нарушила Европейската спогодба.

„ Аз бях студентка след 1993 година, когато България одеве се беше включила към Съвета на Европа “, сподели пред bTV Диана Ковачева.

Мандатът на Йонко Грозев, който сега е българският арбитър в Европейски съд по правата на човека, изтича на 12 април тази година

„ Още тогава си представях, че върхът в кариерата на един правист е да бъде арбитър в Европейския съд по правата на индивида “, добави тя.

„ В нито един миг аз не съм била обвързана с политическа партия. Не съм била член на партия. Винаги съм била специалист. Дори в качеството ми на министър на правораздаването аз бях поканена като специалист, който идва от неправителствена интернационална организация “, акцентира омбудсманът.

Снимка: bTV

Тя разяснява и идната клетва на новоизбраните конституционни съдии.

„ Спомняме си случай, в който клетвата е пропадала, само че по този начин или другояче са разнообразни институциите, които избират съдиите в Конституционния съд. Това съгласно мен води до един баланс - разнообразни типове експерти, а съгласно мен законът би трябвало да се приложи подобен, какъвто е “, добави Диана Ковачева.

И Висшият адвокатски съвет прикани Народното събрание да анулира решението си за избор „ заради явната му противоконституционност “

Цялото изявление на Канна Рачева с Диана Ковачева гледайте на следващия ден в предаването " Тази заран ".

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР