Съдия от Върховния съд Кавано прогнозира „скорошни конкретни стъпки“ за справяне с проблемите, свързани с етиката

...
КЛИВЛАНД (AP) — Съдия от Върховния съд Брет Кавано каза
Коментари Харесай

КЛИВЛАНД (AP) — Съдия от Върховния съд Брет Кавано каза на съдебна конференция в четвъртък, че се надява скоро да има „конкретни стъпки“ за справяне с неотдавнашната етика опасенията около съда, но той не отговори на призивите към съдиите да въведат официален кодекс на поведение.

„Можем да увеличим доверието. Работим върху това“, каза Кавано на конференцията, на която присъстваха съдии, адвокати и друг съдебен персонал в Охайо. Той каза, че и деветте съдии признават, че общественото доверие в съда е важно, особено сега.

Общественото доверие в съда е на 50-годишно дъно след поредица от разногласия, включително отмяната на Roe v .Уейд защити федералните аборти миналата година и публикува доклади за неразкритите платени пътувания на съдиите и други етични проблеми.

„Има буря около нас в политическия свят и света като цяло в Америка“, Кавано казах. „Мисля, че ние, като съдии и съдебната система, трябва да се опитаме да бъдем малко по-спокойни в бурята.“

Съдия Кларънс Томас наскоро призна, че е предприел три пътувания миналата година на борда частен самолет, собственост на републиканския мегадонор Харлан Кроу, въпреки че той отхвърли критиките за това, че не е докладвал за пътувания през предходните години.

Докладът на сайта за разследващи новини ProPublica също разкри, че съдията Самуел Алито не е разкрил частно пътуване в Аляска, който той отнесе през 2008 г., което беше платено от двама богати републикански дарители, единият от които многократно имаше интереси пред съда.

Асошиейтед прес също съобщи през юли, че съдия Соня Сотомайор, подпомогната от своя персонал, е увеличила продажбите на книгите си чрез посещения в колеж през последното десетилетие. АП се сдоби с хиляди страници документи, които показват как съдиите, обхващащи идеологическото разделение на съда, са придавали престижа на позициите си на партизанска дейност - като са били водещи на събития с изказвания с видни политици - или за да прокарват собствените си лични интереси.

„Моята гледна точка е, че ние сме девет държавни служители, които са трудолюбиви и ги е грижа много за съда и за съдебната система като цяло“, каза Кавано. Той добави, че вярва, че съдиите „уважават институцията и искат това уважение към институцията да бъде споделено от американския народ, като признава, че хората няма да са съгласни с нашите решения.“

Освен Роу срещу Уейд, Кавано посочи поредица от по-малко забелязани решения, които включват необичайни състави, които „не следват някакъв модел“ въз основа на политическите пристрастия на президентите, назначаващи съдиите.

58-годишният Кавано е един от трима съдии, номинирани от бившия президент Доналд Тръмп, които промениха формата на съда през последните години. Той застана на страната на консервативното мнозинство в решенията за позитивни действия и студентски заеми, както и в случая Добс, който отмени Роу. Той се присъедини към либералните правосъдия през този мандат, като подкрепи чернокожи гласоподаватели в случай от Алабама и запази федерален закон, насочен към запазване на индианските деца в индиански семейства.

Кавано отговори на въпроси от Джефри Сътън и Стефани Доукинс Дейвис, гл. съдия и съответно съдия от 6-ти окръжен съд на САЩ на конференцията.

В един момент, размахвайки копие на Конституцията с кучешки уши, изтръгнато от сакото му, Кавано призова събралите се да действат с конституционна последователност , вежливост и уважение — включително полагане на специални грижи губещите страни в делата да разбират решенията си.

„Мисля, че това е важно за всички съдии“, каза той. „Уважението към нашата система, в която всички ние вярваме, зависи от това дали губещата страна продължава да уважава процеса. Това е трудно да се направи. Те няма да бъдат щастливи и затова, за да напишат мнение, което губещата страна разбира и уважава, те ще вземат решението присърце.“

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР