Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ Царица Йоанна –

...
Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ Царица Йоанна –
Коментари Харесай

Безплатни профилактични прегледи за мъже през месец ноември в УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ

Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ афишира безвъзмездни профилактични прегледи за мъже, през целия месец ноември. Поводът е Световния месец за битка с рака на простатата и интернационалната самодейност Movember, ориентирана към мъжкото здраве.

БЕЗПЛАТНИТЕ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ И КОНСУЛТАЦИИ ще се реализират в работни дни от 1 до 30 ноември, сред 12:00 и 14:00 часа, след авансово записване на тел. 02 94 32 201.

Консултациите – ехография на простатата и ректално туширане – ще се реализират в поликлиничния кабинет на клиниката (к-т 225, ет. 1), който се намира над Спешно поделение.

Необходимо е за прегледа пациента да разполага с настоящо проучване на ПСА (Простатоспецифичен антиген), не по-старо от 1 месец, и да не е уринирал през последния час и половина.

Като периодичност ракът на простатата е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете. Годишно от него се разболяват към 3000 мъже. Най-често от рак на простатата боледуват мъже над 60 години, само че не са изключение и по-ранните прояви на заболяването, когато тя протича и по-агресивно. Ракът на простатата е измежду главните аргументи за гибел при мъжете.

Съществува генетична връзка сред рака на простатата и рака на млечната жлеза. Мъже, чийто майки/сестри са били диагностицирани с рак на гърдата са по-склонни да се разболеят от рак на простатата. И надлежно дами, чийто братя/бащи са имали рак на простатата има по-голяма възможност да се разболеят от рак на гърдата.

От края на предходната година в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ беше въведен новаторски способ за вътретъканно облъчване при ранен карцином на простатата. При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват дребни зърна йод 125 изотоп, изчислени по избрана формула. Те реализират вътретъканно облъчване на тумора на простатната жлеза в границите на 6-8 седмици, при което се реализира 96% изцеление. По този метод се заобикалят радикалното унищожаване на жлезата, както и страничните резултати, които от време на време го съпътстват (изпускане на урина, еректилна дисфункция). Освен това нискодозовата брахитерапия свежда до най-малко вероятността от постоперативни затруднения и еволюиране на заболяването към по-напреднал етап. Пациентът пролежава в болничното заведение единствено 48 часа, след което може да бъде изписан за домашно лекуване. Докато зърната с йод 125 изотоп са в

тялото му, той е изцяло безвреден за близките, няма никаква заплаха и за другите органи в тялото му. След този интервал зърната, които са биологично съвместими, се резорбират в простатната жлеза.

Нискодозовата брахитерапия е подобаваща за мъже с ранна форма на рак на простатата, нормално втора група, който не излиза отвън рамките на капсулата на жлезата, и със стойност на ПСА не повече от 10.

Десет мъже към този момент се подложиха на новаторската процедура, която, макар че в Европа е един от одобрените способи за лекуване на този вид карцином, в България се практикува единствено в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Резултатите от лекуването им, които бяха показани и на Националния конгрес по урология, са впечатляващи. При нито един не се следят странични резултати.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР