Клиниката по нервни болести към УМБАЛ “Свети Георги в Пловдив

...
Клиниката по нервни болести към УМБАЛ “Свети Георги в Пловдив
Коментари Харесай

Сутрешните новини от Пловдив на 23.05.2024 г.

Клиниката по нервни заболявания към УМБАЛ “Свети Георги ” в Пловдив бе удостоена със документ “Diamond Status ” за високите си достижения в лекуването на пациенти с исхемичен мозъчен инсулт. Това е една от най-престижните оценки на европейско и международно равнище от интернационалните платформи ANGELS и RES-Q, които са под егидата на European Stroke Organization (Европейската организация по инсулт) и World Stroke Organization (Световната организация по инсулт). “Достигането на „ Diamond status “ от Високоспециализирания мозъчносъдов център на УМБАЛ „ Свети Георги “ стана допустимо от 7 месеца насам, откогато в болничното заведение се правят и невроинвазивни процедури (тромбектомии). Този документ удостоверява отличната колаборация с всички болнични звена “, съобщи началникът на Клиниката по нервни заболявания проф. доктор Пенка Атанасова, дмн.

Призив към учените и студентската общественост да носят протестни ленти по време на формалните шествия на 24 май насочат от Съвета на ректорите. Както Дарик към този момент ви заяви, университетите в страната остават в протестна подготвеност до 30 юни. „ Не протестираме за пари. Ние държим да бъде спазен Закона за висшето обучение “, съобщи пред Дарик ректорът на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив доцент доктор Жан Пехливанов. По думите му, в случай че до края юни настояванията им не бъдат изпълнени, ще последват нови протестни дейности. Средната заплата за университетския състав би трябвало да бъде 180% от междинната заплата за страната, както е посочено в Закона за висшето обучение.

Писателят Йордан Велчев получи Специалната премия „ Пловдив “ на публична гала в Драматичния спектакъл нощес. Наградите „ Пловдив “ са в 12 категории в разнообразни сфери на изкусвото и културата и бяха раздадени на блестяща гала. Специалната премия " Пловдив " връчи пловдивският кмет Костадин Димитров. " Аз постоянно съм мислил, че ние, всички пловдивчани, изискуем извънредно голяма признателност на мястото, в което живеем. Това място е вълшебно ", сподели Йордан Велчев и не скри вълнението и изненадата си от премията. Пловдивдивският кмет Костадин Димитров благодари на всички, които работят в областта на културата и изкуството. Награда „ Пловдив “ в раздел „ Художесвена литература и хуманитаристика “ тази година бе присъдена на Ина Иванова за сборника с разкази " И постоянно любовта ". Награда „ Пловдив “ в раздел „ Изобразително изкуство “ се присъди на Костадин Отонов за юбилейната ретроспективна галерия „ Отонов. Графичен дизайн “. В раздел „ Музика “ премията отиде при Държавна опера-Пловдив за „ Оперната церемония “ по случай 70 години от основаването на културната институция. За театрално изкуство оценката бе присъдено на Константин Еленков за ролята на Едип в спектакъла " Едип и пророците " на Драматичен театър-Пловдив. Отличието в категория " Опазване на културното завещание и запазване на паметта " получи лекар Огнян Тодоров за актуалното и модерното оформление на главната експозиция на Регионалния природонаучен музей в Пловдив. В раздел " Архитектура и естетизация на градска среда " премия не бе присъдена, без значение, че имаше номинации.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР