Климатолозите са открили, че глобалното затопляне е ускорило течението на

...
Климатолозите са открили, че глобалното затопляне е ускорило течението на
Коментари Харесай

Затоплянето е заподозряно в ускоряването на най-голямото течение на планетата

Климатолозите са разкрили, че световното стопляне е ускорило течението на западните ветрове, известно още като Антарктическото циркумполярно течение. Поради това течението ще доставя топлота на Южния полюс по-бързо, настояват учени. Резултатите от проучването са оповестени в научното списание Nature Climate Change.

" В резултат на това температурите в субтропичните дълбоки региони на океана могат да се покачат доста ", споделя Ши Дзяжуй от Калифорнийския университет в Сан Диего, един от създателите на проучването.
По времето на динозаврите на Антарктида са бушували пожари
Преди 75 милиона години, по времето, когато динозаврите към момента са бродили по Земята, в Антарктида са бушували бурни пожари, демонстрира само че...

Климатолозите считат, че ориста на ледената завивка на Антарктида през идващите години ще зависи значително от това по какъв начин се трансформира естеството на придвижването на западните ветрове и обвързваното с тях Антарктическо циркумполярно течение. То мие крайбрежията на Антарктида и не разрешава на топлите води на Атлантическия океан да затоплят нейните ледени ресурси.

Ши Дзяжуй и сътрудниците ѝ са открили, че заради световното стопляне това течение се движи по напълно друг метод. Климатолозите са стигнали до това умозаключение след разбор на данни, събрани от три хиляди повърхностни и подводни шамандури и самостоятелни проследяващи станции, разпръснати из океана като част от научната стратегия Argo.



Температурни съмнения през годината в Световния океан. Снимка:  / Creative Commons (CC BY-SA 3.0)
Гигантски айсберг се отчупи в Антарктида (ВИДЕО)
Гигантски айсберг се счупи от ледения шелф Ронне в морето Уедел в западната част на Антарктида. Това заяви Европейската галактическа аге...

Учените са обединили тази информация със сателитни данни за равнището на повърхността на разнообразни елементи на Световния океан. Това е разрешило на климатолозите да преценяват по какъв начин скоростта на Антарктическото циркумполярно течение и размерът на пренасяната от него вода са се трансформирали през последните три десетилетия, разяснява ТАСС.

Оказало се, че това течение се е ускорило доста. Според оценките на климатолозите скоростта на придвижване и размерът на пренасяната от него вода са се нараснали с 2-3% сред началото на 90-те години и настоящето време. Ускоряването на Антарктическото циркумполярно течение, както означават учените, е обвързвано освен с интензивността на западните ветрове, само че и с измененията в естеството на придвижването на дълбочинната част на този воден поток.

Тези промени съгласно климатолозите се дължат на обстоятелството, че водите на Южния океан непрестанно гълтам огромни количества топлота, вследствие на което се усилва разликата в температурите сред най-студените и най-топлите пластове на океана. Това форсира придвижването на водата и трансформира характера на обмена на сила и субстанции сред Южния океан и прилежащите региони от земната хидросфера.

Всичко това, съгласно учените, в допълнение форсира събирането на топлота в дълбоките елементи на Антарктическото циркумполярно течение и ускорява стоплянето на водите в северната част на Южния океан. В бъдеще това може да се отрази отрицателно на положението на ледената завивка на Антарктида, обобщават Ши Дзяжуй и сътрудниците ѝ.
Климатът ще направи хората неузнаваеми. Вижте по какъв начин ще ни промени
Според еволюционната доктрина всеки жив тип се трансформира, с цел да оцелее в изменящите се естествени условия. Настоящото световно стопляне не...

 

Още от КЛИМАТ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР