Климатолози установиха, че глобалното затопляне е свързано с около 37%

...
Климатолози установиха, че глобалното затопляне е свързано с около 37%
Коментари Харесай

Глобалното затопляне е причина за 1/3 от смъртността поради жеги

Климатолози откриха, че световното стопляне е обвързвано с към 37% от смъртните случаи от топлинен удар и други прояви на извънредно горещо време. Това заяви пресслужбата на Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина (LSHTM), базирайки се на публикация в списанието „ Nature Climate Change “.
Новото изследване на интернационален екип от 70 специалисти е едно от първите - и най-голямото - за разглеждане на към този момент настъпилите последствия за здравето.
" Очакваме този дял да продължи да пораства и в бъдеще, в случай че човечеството не се приспособява към тези условия или не спре световното стопляне. През последните години междинните температури на Земятакоето е релативно малко спрямо това, което ни чака в бъдеще, в случай че излъчванията не престават да порастват “, сподели Ана Виседо-Кабрера, откривател от университета в Берн (Швейцария), представена от пресслужбата на LSHTM.
Едно от главните последици от световното стопляне са по този начин наречените рискови метеорологични феномени. С този термин учените посочват интервалите на извънредно високи температури през зимата, горещи талази през лятото, седмични проливни дъждове, засушавания и други феномени, свързани с " погрешно " време. Ярки образци за това са наводнението в Кримск през 2012 година и летните горещини в Русия през 2010 година
Учените предвиждат, че честотата на сходни феномени в бъдеще единствено ще нараства и те ще засягат от ден на ден райони на Земята. Според медиците това ще докара до внезапно увеличение на смъртността – всеки спомагателен градус топлота през лятото ще усили броя на смъртните случаи с 5%. Авторите споделят, че в международен мащаб се чакат до над 100 000 смъртни случая, свързани с топлината, годишно.
Последици от световното стопляне
 Байдън удвои задачата за понижаване на излъчванията в Съединени американски щати до 50-52% Байдън удвои задачата за понижаване на излъчванията в Съединени американски щати до 50-52%
Президентът Джо Байдън удвои упоритостите на Съединени американски щати за климата преди срещата на върха, обещавайки, че най-голямата стопанска система в света ще намал...
Виседо-Кабрера и нейните сътрудници са получили първите световни оценки за това до каква степен климатичните промени към този момент на света през последните години. За да създадат това, учените са изследвали по какъв начин смъртността, температурите и честотата на поява на суши и топлинни талази в 732 разнообразни елементи на света, ситуирани в 43 страни, са се трансформирали през последните години.
Средно световното стопляне в този момент предизвиква към 37% от смъртните случаи, свързани с извънредно топлото време, само че тази цифра варира доста в целия свят. По-специално, тези климатични процеси съвсем не засягат страните в Северна Европа и Източна Азия, където те съставляват по-малко от 1% от смъртните случаи от топлинни талази и други температурни аномалии.
От друга страна, тази цифра се оказва доста висока за страните от Югоизточна Азия, Южна Европа, Латинска Америка, както и за доста огромни мегаполиси по света, където делът на сходни смъртни случаи, свързани с последствията от световното стопляне, е към 40-76% през днешния ден.
В Съединени американски щати, Австралия, Франция, Англия и Испания този % е почти в сходство със междинния за всички страни, сред 35 и 39 %.
За Мексико, Южна Африка, Тайланд, Виетнам и Чили цифрата се покачва над 40 %.
 Климатичното стопляне довело до възникването на COVID-19? Климатичното стопляне довело до възникването на COVID-19?
Глобалното стопляне на климата може да е довело до предаването върху индивида на ковид, пораждащ COVID-19, като е осигурило н...
А за половин дузина страни - Бразилия, Перу, Колумбия, Филипините, Кувейт и Гватемала - процентът на свързаната с топлината смъртност, породена от изменението на климата, е 60 или повече %.
От решаващо значение е и способността на популацията да се приспособява.
Ако 95 % от популацията има климатик, смъртността ще бъде по-ниска. Но в случай че нямат или в случай че фермерите би трябвало да работят на открито при 45°C, с цел да хранят фамилиите си, въздействието може да бъде пагубно.
Дори богатите страни са уязвими: през 2003 година безмилостната гореща вълна в Западна Европа е лишила 70 000 живота.
Учените се надяват, че събраната от тях информация ще притегли вниманието на управляващите в тези страни и ще ги принуди да разработят ограничения, които да защитят здравето и живота на жителите на тези страни от горещи талази и други последствия от световното стопляне. Освен това тези индикатори би трябвало да се вземат поради при оценката на икономическите вреди, свързани с изменението на климата, заключават Виседо-Кабрера и нейните сътрудници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР