Климатичната конференция на ООН, която се проведе в Дубай, успя

...
Климатичната конференция на ООН, която се проведе в Дубай, успя
Коментари Харесай

Министър Юлиян Попов: Справедливата трансформация на въглища, петрол и природен газ означава отказ от тях

Климатичната конференция на Организация на обединените нации, която се организира в Дубай, съумя да събере подписите под обща декларация на 196 страни. Всички те се съгласиха на „ обективна промяна “ на въглищата, петрола и природния газ. Впечатление направи, че от декларацията отсъстваше думата преход, за сметка точно на израза „ обективна промяна “. Какво значат решенията на процедура разяснява в предаването " Говори в този момент " министърът на околната среда и водите .

" Това на процедура значи отвод. От дълги години на конференцията се води спор дали да се запише отвод или понижаване на нефт, газ и въглища. Най-сетне се стигна до това единодушие. В това решение се признава, че светът би трябвало да върви към отвод, към излизане от фосилните горива. Това е огромно достижение, тъй като е световен консенсус ", сподели.

На въпроса дали България ще заплаща или ще ни заплащат за тази промяна министърът на околната среда и водите отговори по този начин:

" България е, малко хора го знаят това, само че е може би водещата страна в Европейския съюз в построяването на слънчеви централи отвън границите на личната си страна. Ние ги построяваме, финансираме и оперираме в доста страни по света ".

Според него страната ни доста е закъсняла с планирането и реализацията на обстоятелството, че светът се консолидира към световното излизане от фосилните горива.

" Формално датата за излизане от въглищата за България е 2038 година, само че мен в случай че ме питате персонално, след 2030 година в България е безусловно неприемливо да се изгарят въглища ".

Според казусът с отпадъците е сериозен и действителен, само че той е решим.

" Няма да има рискови боклуци, тъй като това са детайли, които в самото произвеждане не са рискови, няма за какво да бъдат рискови и в тяхното преработване ", безапелационен е той.

Като главен акцент в трансформацията министърът на околната среда и водите показва развиването на доста добър пазар за боклуци.

" Когато пазарът за боклуци обхване всички боклуци, тогава всички боклуци ще изчезнат и няма да бъдат проблем ", установи той.

По тематиката за увеличението на санкциите за огромните замърсители на околната среда счита,че това решение е трябвало да бъде взето от дълго време.

" То е направено най-много по отношение на инфлацията, тъй като тези санкции не са повишавани от 2011 година. Това е баналното финансово съображение да бъдат вдигнати ", разяснява министърът на околната среда и водите.

" Аз персонално ще се боря за повдигане, за по-нататъшно повдигане на санкциите, само че те би трябвало да бъдат добре разграничени, с цел да могат да дават отговор фактически на вредите, които действително замърсителят нанася на околната среда ".

Свършената работа във връзка с околната среда за шест месеца, дефинира като работа за няколко години, само че " както има една ария невъзможното ще отнеме малко повече време ".

Министърът на околната среда и водите сподели, че не се тормози от вероятните рокади в Народното събрание.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР