Клиентите все повече не харесват комбита, дори и европейците. Търсенето

...
Клиентите все повече не харесват комбита, дори и европейците. Търсенето
Коментари Харесай

Лоша новина за комбитата

Клиентите от ден на ден не харесват комбита, даже и европейците. Търсенето пада, предлагането също.

Комбитата са остарели колкото автомобилната промишленост. Те са родени като работни транспортни средства за транспорт на товари. През годините се трансфораха в идеалното решение за подвижност за фамилии, които желаят комфорта на седан, само че с повече пространство за багаж.

Комбитата станаха съвременни и завоюваха голям пазарен дял първо в Северна Америка, а по-късно и в Европа.

През 1929 година Ford публично стартира да създава модела Ts, който е първият товарен комби автомобил, а през 1935 година General Motors пуска първото комби, предопределено за транспорт на пасажери - Chevrolet Suburban.

Днес обаче дългите коли с пета врата са на изгубване, като се изключи Стария континент.

Съдбата на комби колите стартира да се трансформира, когато бяха показани първите миниванове. Ентусиазмът към тях охладня на американския пазар, а и в никакъв случай не се разви на множеството азиатски пазари.

Европа продължава да бъде несъмнено леговище, макар че тези фамилни машини с дълъг покрив явно са изгубили привлекателността си заради възходящата известност на SUV моделите.

Комбито е друг сегмент след минивановете, седаните, хечбековете и кабриолетите, който последователно бива обхванат от модерните кросоувъри.

SUV-овете са също толкова практични, колкото и комбитата, само че доста по-модерни, нормално по-впечатляващи, а и водачите от всички географски ширини обичат да седят нависоко в купето.

По този метод лидерът и пасажерите се усещат и по-защитени и сигурни, което на процедура не е по този начин, само че това е друга тематика.

По света феноменът комби от дълго време е пропуснат.

На процедура от тази каросерия коли се продават единствено в Европа.

Делът на комбитата на европейския пазар на нови коли обаче е паднал от 13 на 7,4 % за осем години.

През 2021 година 77 % от всички компактни комбита, продадени на планетата, са купени на Стария континент, включително 82 на 100 от междинния клас премиум комби и 84% от първокласните возила с пет порти. За страдание даже в Европа търсенето на комбита понижава застрашително.

През първите 15 години на XXI век делът на комбитата на европейския пазар за нови коли остава постоянен: 13% през 2000 година и 12% през 2005 година и 2010 година и още веднъж 13% през 2015 година

Още през 2021 година обаче “социалната поддръжка " за комбито падна до 8,6 %, а през предходната година до 7,4. Сега делът на комбитата е съвсем два пъти по-нисък, в сравнение с преди единствено осем години!

Не единствено това, дори най-големите му фенове в Европа - шведи и чехи, се отдръпват от комбито.

През първите 10 месеца на 2020 година комбитата съставляват цели 29 % от пазара на нови коли в Швеция и 23 на 100 в Чехия, осведоми " 24 часа ".

През първото тримесечие на 2023 година тези дялове се намалиха доста до 15,1 % в Швеция и 17,1 на 100 в Чехия.

За страдание, три мощни европейски автомобилни пазара са твърди “комби скептици " - Франция (4 % дял от комбита на пазара на нови автомобили), Англия (3,5%) и Италия (3,3%).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР