Клетвата на тенис корта е нещо, което звучи абсурдно и

...
Клетвата на тенис корта е нещо, което звучи абсурдно и
Коментари Харесай

Тенис корт клетвата, която обърна класовата система на Франция

Клетвата на тенис корта е нещо, което звучи неуместно и най-вероятно не сте чували за нея от доста време, само че това не значи, че не съществува. По стичане на събитията, същата е нещо като маякът на Френската гражданска война, която идва през 1789 година Все още няма историк, който да е безапелационен по отношение на моментът, когато тази клетва е направена, само че всички са съгласни, че е дадена на едно малко по-странно място, отвън двореца Версай.

Клетвата се ражда след години проблеми и унижение на ниската класа във Франция, както и основаването на 3-класната система. Има и една друга причина за голямото неодобрение. По това време има много проблеми с климата и топлото течение Ел Ниньо съумява да наруши реколтата и това ще докара до още повече апетит.

Установената класна система няма да работи вярно и да извършва волята на Франция и с това ще се сътвори недоволството, събирането на обществените касти и желанието им за разпра с кралския двор ще е единствено част от цялата история.

Тенис корт клетвата е предизвестието за всичко, което следва, само че за жал, френските благородници ще пропуснат тази детайлност. Класовата система на франция разделя всички домове преди революцията. Монархията вижда три степени, с които да управлява всички. Първият прочут клас се пада на френския двор, а след него във втория се подреждат всички, които могат да покажат някакво благородно родословие. И останалите 97% от френското общество през 1789 година са изпратени в третата прослойка. След като не са изключително удовлетворени и щастливи от обстоятелството, че никой не чува гласът им, вземат решение да създадат национална асамблея, а малко по-късно да изградят и тенис корт клетвата.

Идеята в този случай е, че ще се направи нещо като протест и хората ще се опитат да обкръжат двореца, с цел да покажат, че няма да се съгласяват с тази концепция. Проблемът обаче е, че хората, които идват с претенции, бързо са затворени и остават в пандиза, до момента в който пристрастеностите не се охладят. Останалите селяни са изпратени да се прибират назад вкъщи или да вършат компания на уредниците на самия протест.

Протестиращите, които обмислят какво да вършат, са изпратени на тенис кортовете във Версай, където би трябвало да се схванат какво ще вършат. Там 756 души от националната асамблея се вземат решение да подпишат клетва, с която да не нарушават цялата организация и да се спогодят за нова конституция на Франция. Короната вижда това като алтернатива за гражданска война, само че не взима никаква ограничения.

Докато кралските особи мислят какво да вършат, тенис корт участниците ще отидат до Версайската черква и благодарение на духовник ще подсилят своето решение.

Решението им ще бъде първата крачка за основаването на френско държавно управление, а с това и свалянето на владетелят, който е провел един от най-зловещите терори. Истината е, че повече от 576 души се подписват и съблюдават думата си, събирайки недоволни хора от цяла Франция. Ако благородниците са имали опция да спрат по-рано организацията, възможностите да забележим Наполеон и други водачи, внезапно се съкратяват.

Има и друга историческа стойност, това е мястото, където французите към този момент са решили по какъв начин ще работят против Луи XVI. Информацията за сходна тактика ще принуди управляващите да се захванат с всеобщи затвори на хората, които към този момент вземат участие. Париж продължава да е военна зона, само че практиките не престават напред и в покрайнините. Действия като това ще докарат до още повече проблеми, недоволството е огромно, само че се удвоява благодарение на спомагателния напън. Тенис корт клетвата е като искра, която ще възпламени цялата гражданска война. Асамблеята дава обещание да промени конституцията, дава обещание да намерения за своите жители и да промени всички налози и условия. А в този миг има прекалено много хора, които са подготвени да застанат зад тези хора.

Луи XVI също не е изключително удивен от обстоятелството, че хората не го харесват. Готов е да трансформира трите съсловия, само че промените ще изискват време, а такова не му е обещано от никого. Преди появяването на клетвата, той е мислил да се допитва до хората, само че неговите доближени не са били на същото мнение. Една от двете страни е знаела какво тъкмо се чака от него. Друг факт е, че царският двор постоянно подписва най-различни закони, освен това без знанието на царя, затова той не би трябвало да носи цялата отговорност, само че тези детайлности не са ясни на Франция.

Във времето, в което е ясна заплахата, никой даже не е подозирал доколко ще се трансформира в опасност. След това историята е известна. Все отново можем да знаем, че когато значимите решения във Франция не се взимат в двореца, могат да бъдат взети и на тенис корта, а от време на време тъкмо това спортно поле може да изиграе една от най-големите и значими функции.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР