Клеър-Ана Рот, От американския сенатор Марко Рубио до университетски професори

...
Клеър-Ана Рот, От американския сенатор Марко Рубио до университетски професори
Коментари Харесай

Страда ли Путин от Паркинсон: какво казват медиците

Клеър-Ана Рот,

От американския сенатор Марко Рубио до академични професори и наблюдаващи в таблоидите - доста хора в общественото пространство претендират да са наясно със здравословното положение на съветския президент Владимир Путин. Но в спекулациите по отношение на хипотетичните болести на Путин липсва един доста значим глас - този на медицинските специалисти.

Факти и догадки

В публикувания видеоклип от среща с министъра на защитата Сергей Шойгу съветският президент Путин с държи с двете ръце за масата, потропва с крайник и се намества доста пъти на стола си, а лицето му е очевидно подуто. Това накара редица наблюдаващи, измежду които и някогашната депутатка от английската Консервативна партия Луиз Менш, да изкажат догатката, че съветският президент страда от заболяването на Паркинсон.
Твърдението бързо беше публикувано и от редица таблоиди. Статиите цитираха професор по стратегическа връзка, професор, учещ езика на тялото, както и разнообразни политически анализатори. Но нито един доктор.

" Истинските невролози надали ще заемат позиция, тъй като са научени в никакъв случай да не разясняват здравословното положение на хора, които не са им пациенти ", споделя пред Дъждовни води Джон Харди, неврогенетик в английския Институт за проучване на деменцията. Харди прецизира, че е неврогенетик, а не невролог - и по тази причина споделя мнението си за положението на Путин от позицията на човек, който е изучавал мозъчни болести.

" Според мен няма признаци на паркинсонизъм (по-общ термин, който разказва групата невродегенеративни болести, бел.ред.) ", споделя Харди. " Не наподобява добре, само че не е Паркинсон ", прибавя той.

На същото мнение е и английският невролог Рей Чадури. " Гледайки въпросния клип, не мога да намеря признаци на паркинсонизъм ", споделя Чадури пред Дъждовни води. Паркинсонизмът и заболяването на Паркинсон са болести, които са доста сложни за диагностициране и могат да бъдат открити единствено посредством обстойни неврологични проби, изяснява Чадури.

Карълайн Ръсел, изпълнителна директорка на " Parkinson`s UK ", се причислява към мнението на Чадури. По нейните думи Паркинсон е доста сложно заболяване с повече от 40 признака, заради което е невероятно да бъде диагностицирано въз основата на видеоклип. " Всеки страда по друг метод от тази болест ", споделя Ръсел и прибавя: " Тя може да бъде открита единствено след обзор от невролог или различен експерт. Медийните спекулации са безсмислени ".

Но спекулациите по отношение на здравословното положение на международните водачи не са нещо извънредно. Медиите с интерес отразяваха боледуването на Доналд Тръмп от Ковид, а преди този момент и треперенето на някогашната немска канцлерка Ангела Меркел.

Що се отнася до Путин - години наред от Кремъл не се изплъзва никаква информация за неговото здравословно положение. А това единствено подтиква публицистите и наблюдаващите да проучват всяко негово придвижване в опит да открият признаци на уязвимост или заболяване. Слуховете, че Путин страда от рак на щитовидната жлеза, от съществени проблеми с гърба и даже от неуравновесеност, станаха неизменима част от нормалните полемики към здравословното положение на съветския президент. Това се задълбочи още повече по време на пандемията, когато Путин се изолира изцяло и отхвърляше да се приближава до други международни водачи на срещи и конференции, а тези, които допускаше до себе си, трябваше да се изолират и тестват неведнъж преди срещите си с него.

Никой не знае какво се случва в главата на Путин

Започнатата от Путин инвазия в Украйна даде на медиите и анализаторите още един огромен мотив да спекулират по отношение на неговото здраве. Появиха се да вземем за пример догатки, че е изпаднал в положение на нарцистично личностно разстройство - теза, върху която се концентрираха значително публицисти в опита си да намерят пояснение за съветската експанзия против Украйна.

Дали Путин е на смъртно легло и употребява тази война като метод да циментира своя отпечатък в историята или пък в действителност е воден от някакво ментално разстройство - всичко това са единствено спекулации. А и в последна сметка никой не може да знае сигурно какво тъкмо се случва в главата на Путин.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР