“Клъстерното разпространение на COVID-19 не може да премине в масово

...
“Клъстерното разпространение на COVID-19 не може да премине в масово
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев:Пикът беше през април, това е просто вълна

“Клъстерното разпространяване на COVID-19 не може да премине в всеобщо до момента в който има РЗИ, до момента в който има Щаб, до момента в който има Министерство на здравеопазването, които работят. Няма да допуснем кривата на инфектираните да тръгне нагоре. ” Това съобщи в ефира на bTV шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на Националния действен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев заяви, че към 1% от популацията на страната има данни за контакт с вируса. До тези заключения се стига след извършеното в Пловдив представително изследване за COVD-19.  Данните от изследването би трябвало да бъдат показани през днешния ден.  Контакт със болестта от медицинския личен състав са имали към 2%, а към 3% са тези, които са в частния бранш , заяви още проф. Кантарджиев.

Той добави че, по данни на Световната здравна организация, хората без признаци по-трудно заразяват близките „ Те рядко могат да бъдат суперразпръсквачи, само че към този момент се потвърди, че хората с леки прояви на болестта могат да заразяват, по тази причина би трябвало да сме бдителни “, добави Кантарджиев и изясни, че за момента е целесъобразно да се заобикалят контактите с хора на закрити места.

Проф. Кантарджиев още веднъж напомни за трите Д-та, които са най-ефикасни против болестта – стерилизация, отдалеченост и дисциплинираност.  Той изясни, че в края на април е бил пикът на болестта от ковид в страната, а това в този момент е просто вълна.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР