Класовете се връщат присъствено, но иде ваканция от 24 декемвриМОН

...
Класовете се връщат присъствено, но иде ваканция от 24 декемвриМОН
Коментари Харесай

Всички на училище за три седмици преди Коледа

Класовете се връщат присъствено, само че иде почивка от 24 декември
МОН разгласи, че има проби единствено до 13 декември

150 000 бройки дефицит

Връщат всички възпитаници в клас, само че те ще имат тъкмо 14 образователни дни преди да излязат в публична коледна почивка. Така от понеделник - 6 декември до Бъдни вечер (24 декември) те ще бъдат в клас за почти 3 седмици. След това от 3 януари още веднъж би трябвало да са в учебно заведение.

В общините с над 250 болни на 100 000 души на всички възпитаници ще се вършат щадящи проби единствено веднъж седмично - в понеделник. Два пъти ще дават проби единствено преподавателите. Това разгласи служебният здравен министър Стойчо Кацаров и добави, че новите условия са мотив да се промени в този момент настоящата заповед.

Според нея децата от 1. до 4. клас са присъствено, при единодушие на 50% от родителите в даден клас за тестване два пъти седмично.

Такъв бе проектът и за огромните възпитаници. Проблем обаче се оказаха недостигащите проби. По данни на МОН има потребност от още 150 000 теста, с цел да се върнат всички възпитаници в клас от понеделник. Така тестването на всички може да бъде обезпечено единствено за идната седмица, а за времето от 13 декември нататък няма никакви количества. В момента МОН разполага с 520 260 теста - 430 660 от тях са разпределени в учебните заведения и към момента не са употребявани, а в склада на БЧК са налични 89 600 теста.

На този декор Кацаров разгласи, че има спомагателна поръчка за проби, също така разреждането на пробите до един път седмично нямало да увеличи доста епидемиологичния риск.

“Резултатите от тестванията в учебните заведения сочат извънредно невисок % на позитивни резултати. Затова специалистите считат, че проби може да се вършат един път - при започване на седмицата”, разяснява той.

По-рано министърът на образованието акад. Николай Денков съобщи, че е изискал от Министерство на здравеопазването всички възпитаници да се върнат в клас най-късно до вторник и насочи рецензии по отношение на взаимоотношението сред двете министерства.
Бившият министър на образованието Красимир Вълчев: Тестването у дома е решението в пандемия
Предложението тестването да прави у дома е може би най-хубаво и ще разреши да не остават деца у дома. Трябва да има предвидимост в обезпечаването на проби и ГЕРБ биха предложили тестването да се вършат у дома. Това съобщи някогашният министър на образованието Красимир Вълчев в централата на партията във връзка връщането на учениците в присъствена форма на образование.

“Друг въпрос е дали то да бъде наложително или по решение на родителите. У нас може да се направи от родителите с промени в нормативната уредба. Някои страни се отхвърлиха от тестване на децата, тъй като тези, които остават у дома, не съумяха да обезпечат ефикасна форма на образование. Предложението да се вършат тестванията у дома ще разреши никой да не остане вкъщи”, изясни той.

“В момента процентът на позитивни проби е незначително дребен - 0,0035%, което значи, че или тестванията, които купуват, не стават, или дребните не са толкоз огромни преносители”, съобщи Вълчев.

“Това служебно държавно управление демонстрира, че образованието не му е приоритет. Лицемерие е да се събираш в МОЛ-а и да казваш, че образованието ти е приоритет”, уточни още той.

Обучението в електронна среда е дейно не повече от 2-3 седмици, тъй като статистики демонстрират, че по-късно учениците губят мотивация, а по-малките и умения да учат, подсети Вълчев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР