Класическите симптоми са общо неразположение, гадене, повръщане, диария, повишена температура.

...
Класическите симптоми са общо неразположение, гадене, повръщане, диария, повишена температура.
Коментари Харесай

Идват празници! Какво да правим при хранително отравяне

Класическите признаци са общо неразположение, гадене, повръщане, диария, нараснала температура. При появяването им не трябва да решавате казуса независимо, защото отравянията са два типа: токсико-инфекциозни и неинфекциозни.
Най-разпространен е първият вид (токсико-инфекциозни), при който в тялото проникват патогенни микроорганизми от развалена храна. Неинфекциозното отравяне е обвързвано с попадане дружно с храната на химически или естествени отрови – това може да е останал по повърхността на плодовете и зеленчуците тор или консумация на отровни гъби. Вторият вид е по-опасен, заради което неотложно би трябвало да потърсите лекарска помощ. Ако просто сте изяли нещо развалено, може да опитате да си помогнете и сами. Но е значимо да помните, че без значение от вида хранително отравяне от здравна помощ се нуждаят децата, бременните и кърмещите дами, както и възрастните хора.

Сорбенти
Сорбентите са препарати, предопределени да извеждат токсините от организма. Най-известните и ефикасни сорбенти са интензивният въглен и препаратите смекта и ентерол.

Вода
При мощно повръщане и диария главната задача е да се възвърне и да се поддържа водният баланс на тялото. За задачата пийте преварена подсолена вода (1 ч.л. сол на 1 л вода).

Режим
Обикновено хранителното отравяне е съпроводено със мощна уязвимост и нараснала температура, по тази причина най-добре е да останете в леглото – по този начин ще помогнете на тялото да възвърне силите си. Хубаво е първият ден да се откажете от храната. Пийте билков чай и последователно добавяйте към менюто сухари.

Лекарства
При хранително отравяне би трябвало да бъдете деликатни с приема на медикаменти. Не пийте болкоуспокояващи, тъй като в случай че настъпят затруднения, това ще затрудни диагностицирането на казуса. След като диарията и повръщането преминат, помислете за препарати, които ще възстановят микрофлората на стомаха. Ако признаците не отшумяват дълго, не пийте антибиотици, в случай че не са ви предписани от доктор.

Профилактика
Не е допустимо изцяло да се изключи рискът от хранително отравяне, само че може да се сведе до най-малко, като се придържате към някои елементарни, само че ефикасни правила. Мийте деликатно ръцете си, както и плодовете и зеленчуците. Съхранявайте вярно продуктите и избягвайте заведения за хранене със съмнителна известност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР