Класически испански специалитет - Кастилска чеснова супа, която ще ви

...
Класически испански специалитет - Кастилска чеснова супа, която ще ви
Коментари Харесай

Кастилска чеснова супа

Класически испански специалитет - Кастилска чеснова чорба, която ще ви очарова

Необходими Продукти

● чесън - 1 глава - 10 - 11 скилидки
● хамон - 100 г (по желание)
● зехтин - 100 г
● самун - към 100 г
● яйца - 4 - 6 бр.
● телешки бульон - 1.5 л (или вода)
● червен пипер - 1 с.л.
● пушен пипер - 1 щипка
● черен пипер - 2 щипки
● дафинов лист - 1 бр. дребен
● сол - на усет

Начин на подготвяне

Кастилската чеснова чорба (Sopa de ajo castellana) е известна в цяла Испания макар, че произлиза от Леон и Самора.

Тя се е приготвяла във времената на последна беднотия, когато фамилиите са разполагали единствено с лимитирани артикули от зоната, в която живеят, с които са съумявали да сътворят тази питателна, сгряваща и вкусна чорба.

Съществуват и няколко вариации според от опциите на фамилията и усетите на готвача, който я прави. Ето и класическата рецепта за Кастилска чеснова чорба.

Скилидките чесън се обелват и нарязват на ситно. Някои ги режат и на тънки филийки. Запържват се в зехтина до момента в който пуснат аромата си.

Добавя се хамон на кубчета или накъсан, или друго сушено месо (най-бедните фамилии не са слагали никакво месо в множеството случаи). Всичко се пържи към 5 минути и съдът се дърпа от огъня. Слага се аленият и пушен пипер и се бърка не повече от 30 секунди.

Налива се бульонът или водата, ароматизира се с дафинов лист и черният пипер, и супата се оставя да ври 20 минути под похлупак.

Когато е подготвена, се чукват две от яйцата и се разбърква, с цел да станат на парцали. Другите две яйца аз поширам напряко вътре в супата, само че ми харесва да останат цели. Ако ще сервирате за повече хора, сложете повече цели поширани яйца, толкоз колкото са хората на масата.

Друг доста прекрасен метод е да се отделят белтъците от жълтъците на всичките яйца и да се сложат в горещата чорба единствено белтъците, разбъркват се, с цел да станат на парцали, а преди сервиране върху всяка купичка се слага и по един жълтък. Всеки разбърква своята купичка и супата му става леко кремообразна.

Хлябът се запича с малко зехтин и също се поставя в супата. Обикновено се оставя да омекне и да се напои вътре, само че аз го обичам по-хрупкав и не го очаквам да се разпада. И отново ще ви кажа различен вид по отношение на хляба. Често го запържват още първоначално дружно с чесъна и той си ври в ястието, което разумно го прави малко на каша. Вие изберете по какъв начин най-вече ви подхожда.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР