Класическата Сельодка под шуба идва при вас в един по-ефектен

...
Класическата Сельодка под шуба идва при вас в един по-ефектен
Коментари Харесай

Сельодка под шуба с желатин

Класическата Сельодка под шуба идва при вас в един по-ефектен и майсторски вид с желатин

Необходими Продукти

● сельодка - 400 г маринована, розова, филе
● картофи - 5 бр. едри
● моркови - 4 бр. едри
● алено цвекло - 2 глави
● червен лук - 2 глави
● майонеза - 400 г
● желатин - 5 листа или 1 и 1/2 п.
● яйца - 2 бр.
● вода - студена
● сол

Начин на подготвяне

Цвеклото се обелва и се поставя да се свари. Картофите се обелват и измиват. Морковите се почистват и измиват.

Картофите и морковите се варят. На морковите им би трябвало малко повече време, по тази причина картофите се отстраняват, когато са подготвени. Зеленчуците се оставят да изстинат.

Желатинът се накисва в студена вода, с цел да набъбне.

Лукът се почиства. Едната глава лук се нарязва на тънки ивички и се залива с вряща подсолена вода за 1-2 минути. Другата глава се нарязва на ситни кубчета за декорация и също може да се залее с вряща подсолена вода, само че настрана поради формата, в която е нарязан. Лукът се изцежда и се подсушава с домакинска хартия.

Филето от сельодка се нарязва на ивички и се смесва с лука на линии. Цвеклото, морковите и картофите се нарязват на ситни кубченца, всеки в обособен съд. Зеленчуците се овкусяват със сол.

След като желатинът се разтвори, се изстисква от водата. Слага се в дребна тенджерка на котлона. Разтапя се, като непрестанно се бърка с тел. Оставя се за малко да поизстине и се смесва с майонезата. Всяка съставна част се смесва поотделно с част от майонезата, като се оставя малко от майонезата, с която да се намаже от горната страна.

В дребна тенджерка с вода се поставят яйцата, с цел да се сварят. След като заврат, се засичат 10 минути. Изсипва се горещата вода и се сипва студена вода.

Голяма правоъгълна пластмасова купа с плоско дъно се застила с транспарантно домакинско фолио, като краищата на фолиото се оставят да стърчат, за по-лесното изваждане от формата. Най-отдолу се подреждат картофите. Над него слой морковите. Пласт сельодка с лук. Пласт алено цвекло. Най-отгоре се намазва с останалата майонезата и се изравнява деликатно.

Купата се поставя в хладилника за към 2 часа, с цел да се стегне готовата салата и да придобие характерния букет от усети и аромати.

Изважда се деликатно от купата. Украсява се преди сервирането с нарязаните на ситни кубчета лук, сварените яйца. Отделно се настъргват жълтъците и белтъците на ситно ренде. Сельодката се украсява, като се поръсват редуващи линии с лук, белтъци и жълтъци.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР