Класацията на стоте най-талантливи млади футболисти (до 19-годишна възраст) на Международния

...
Класацията на стоте най-талантливи млади футболисти (до 19-годишна възраст) на Международния
Коментари Харесай

Класацията на CIES: В Топ 100 на футболните таланти има един българин

Класацията на стоте най-талантливи млади футбол исти (до 19-годишна възраст) на Международния център за спортни проучвания (CIES) дава една добра вест за България. В това нареждане страната ни е показана, въпреки и единствено с един състезател - вратаря на " Славия " Светослав Вуцов. Той е класиран на 10-о място от 15 вратари, включени в стотицата.

Анализът и подборът на футбол исти е осъществен от CIES на база на техния индекс InStat, който се образува от индикаторите им в взаимозависимост от поста, на който играят по време на публични мачове от клубните шампионати. Този показател се регистрира от 4 години и в нашата Първа лига, като точно неговите индикатори са взети под внимание в тази ранглиста. Изискването е гениите да имат изиграни най-малко 450 минути през сезон 2021/22 (до 16 януари) или пък през сезон 2021 (за шампионатите в страните, които играят в цикъл пролет - есен). Има и друга специфичност - показани са най-хубавите млади футбол исти в 31 европейски клубни шампионати, само че в тях не са включени петте най-големи (Англия, Италия, Испания, Германия, Франция).

Светослав Вуцов си обезпечава десетата позиция при вратарите с добър показател - 225.8. Лидер на този пост е различен 19-годишен вратар - шведът Оливер Долвин, играещ за " Хамарби " (индекс 244). От всички 100 млади футбол исти най-висок индекс InStat има Райън Гравенберх (294.8). 19-годишният халф на " Аякс " държи клубния рекорд за най-млад футбол ист, дебютирал в мъжкия отбор. Когато се появява за пръв път в игра на 23 септември 2018 година, той е 16 г. и 130 дни. До момента има 62 мача и 6 гола за клубния си тим и даже от предходната година е непрекъсната част от националния отбор на Холандия (10 мача, 1 гол).

В подреждането по постове има още един от  " Аякс " на лидерска позиция - десният краен защитник Девейне Ренш (19 г.) води при бековете с 274.1. При централните бранители най-хубав показател (257.2) има украинският национал Иля Забарний (19 г.), футбол ист на " Динамо " (Киев). При нападателите пък №1 е лявото крило на " Лех " (Познан) Якуб Камински (263.4), който също е на 19 години.

ДРУГ НАШ ИГРАЧ ПОД ЛУПА

Друга авторитетна ранглиста за млади футбол исти е тази на " Гардиън ". Всяка есен английският вестник показва 60 гении (до 17 г.), пред които се обрисува огромно бъдеще. В последното издание на тази подборка за 2021 година е атакуващият халф на " Интер " Никола Илиев. В началото на 2020 година юношеският национал мина от " Ботев " (Пд) в " Интер " (по неофициална информация против сума от 500 000 евро). Адаптацията на младия плеймейкър върви чудесно и той към този момент постоянно играе за младежкия отбор (примавера) на " нерадзурите ". В настоящия сезон той има досега 16 мача и 4 гола за отбора с треньор румънеца Кристиан Киву.

Разбира се, селекцията на " Гардиън " отсява гениите, само че не постоянно е гаранция, че всички от тях ще станат огромни звезди. Показателно е, че в предходни години там са попадали и други българи, които обаче по разнообразни аргументи не успяваха да се развият. Така през 2016 година бе посочен към този момент някогашният младежки национал Владислав Жиков (сега на 23 г.). Тогава той бе в школата на " Милан " и му се предричаше огромно бъдеще. Уви, кариерата на Жиков потегли надолу и сега той играе за аматьорския италиански " Волтерана 2016 ".

През 2017 година пък " Гардиън " посочи един от гениите в академията на " Барселона " - Кун Теменужков. Тъкмо тогава той реши да направи забавен ход в кариерата си и премина в " Лийдс ". Там не се утвърди и в този момент, на 22 година, играе като преотстъпен в испанския третодивизионен " Реал Унион ".

Посоченият за 2018 година българин Иад Хамуд напълно не успя да оправдае очакванията. Тогава той бе в школата на " Шефилд Уензди ", само че не се приспособява. След престой в ливанския " Ал Ансар " до юни 2020 година той не успя да си откри идващ клуб и се смята, че е прекратил кариерата.

През 2019 година няма номиниран българин, а през 2020 година в листата попадна Димо Кръстев. Сега той е на 19 година и към този момент съумява да върви във възходяща линия. В края на м.г. подписа нов контракт с " Фиорентина ", играе постоянно за младежкия отбор (11 мача, 1 гол този сезон), чийто ментор е Алберто Акуилани. Дори бе включен в състава на мъжкия отбор за 6-7 мача от Серия А, с цел да натрупа самочувствие.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР