Класация на страните в света с най-голям износ в парично

...
Класация на страните в света с най-голям износ в парично
Коментари Харесай

Страните най-големи износители в света за 2023 година - Топ 10

" Класация " на страните в света с максимален експорт в парично изражение през миналата 2022 година направи РИА Новости. Изчисленията на медията са основани на публични данни на националните статистически служби на страните в света. Обемът на износа включва всички типове артикули към всички страни.

Първите три страни по размер на износа остават непроменени - на върха на " класацията " е Китай, който е изнесъл през предходната година артикули на обща стойност 3,6 трилиона $.

На второ и трето място, като най-големи експортьори в света, се подреждат Съединени американски щати - с експорт за 2,1 трилиона $ и Германия - с експорт за 1,7 трилиона $.

Местата от 4-то до 6-то в " класацията " на най-големите експортьори в света, са заети надлежно от Холандия, Япония и Южна Корея.

Седма по експорт на артикули е Италия, осма е Франция, девета е Канада. А на 10-то място се подрежда Русия, което е изненадващо, поради " лавината " от наказания, която я застигна през предходната година.
 Саудитска Арабия с рекордни доходи от нефт за 2022 година
Саудитска Арабия с рекордни доходи от нефт за 2022 година

Ръстът Брутният вътрешен продукт на страната за предходната година е 8,7%

За 2022 година по отношение на миналата година, най-голямо напредване напред в " класацията " на страните експортьори отбелязва Саудитска Арабия - от 25-то място на 19-о място, с помощта на повишаване на нейния експорт с към 50%.

Норвегия пък сподели най-голям растеж на износа в парично изражение - с 68%. Което я придвижи в " класацията " от 33-та позиция на 28-а позиция.

Посочените две страни, записали максимален растеж на износа си като цяло за 2022 година по отношение на миналата година, се отличават и с (доста) висок растеж на приходите от експорт на един тип артикули през предходната година - енергононосители.

Пpиxoдитe oт изнoc нa пeтpoл нa Cayдитcĸa Apaбия пpeз минaлaтa гoдинa ĸaтo цялo дocтигнaxa peĸopднитe 326 милиapдa дoлapa, ĸoeтo e нaй-виcoĸaтa cyмa oт 2012 година нacaм.

А що се отнася до Норвегия, през предходната година тя регистрира най-високите доходи от експорт на нефт и газ за цялаат си история. Πpиxoдитe нa Hopвeгия oт изнoc нa пeтpoл и пpиpoдeн гaз пpeз 2022 година дocтигнaxa peĸopднитe 1,457 тpилиoнa нopвeжĸи ĸpoни (oĸoлo 140 милиapдa дoлapa). Πo oцeнĸи нa cтaтиcтичecĸoтo вeдoмcтвo на страната, пpиxoдитe oт пpoдaжби нa eнepгийни pecypcи oт Hopвeгия пpeз 2022 година са пoчти тpи пъти по-големи по отношение на тeзи oт пpeдxoднaтa 2021 гoдинa.
 Норвегия е с рекордни доходи от експорт (за ЕС) на нефт и газ през 2022-а за цялата си история
Европейската страна с рекордни доходи от експорт (за ЕС) на нефт и газ през 2022-а за цялата си история

Страната съвсем е утроила приходите си по отношение на 2021-а година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР