Кийт Блаунт, заместник-върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО

...
Кийт Блаунт, заместник-върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО
Коментари Харесай

НАТО разполага ротационни сили за ПВО в балтийските държави

Кийт Блаунт, заместник-върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, е декларирал, че Алиансът напредва в осъществяването на проектите за въвеждане на ротационна противовъздушна защита в балтийските страни, предават LRT и " Фокус ".

Според него ротационната Противовъздушна отбрана е " доста значим аспект " от силите и средствата за въздържане на НАТО.

" И, несъмнено, в този момент Противовъздушна отбрана получава огромно внимание в Алианса ", е добавил заместник-върховният главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.

Той е отбелязал, че " не става въпрос единствено за системите за противовъздушна защита Patriot ".

" Нека бъдем почтени. Когато хората мислят за противовъздушна защита, те доста постоянно неотложно се насочват към системи като Patriot. Интегрираната система за противовъздушна защита е система от датчици и ангажиране, и то в друга степен ", е допълнил Блаунт.

В удостоверение той е показал " изключителната иновация " на Украйна, която създаде акустична система за разкриване и сполучливо събаряне на дронове вид " Шахед ".

Предвид обстоятелството, че Руската федерация от ден на ден се преориентира към военновременна стопанска система, Блаунт е призовал страните членки на НАТО също да ускорят развиването на своята отбранителна промишленост.

По-рано беше обявено, че ротационната система за противовъздушна защита на Алианса, която беше контрактувана по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през 2023 година, ще стартира да действа в Литва още тази година.

Литва е обсъждала опцията за разполагане на противовъздушна защита с Германия, Швеция, Нидерландия, Италия и Гърция, само че към момента не са реализирани съответни съглашения.

От март и през идващите девет месеца немските въоръжени сили още веднъж ще управляват въздушното пространство над балтийските страни.

През 2023 година военновъздушните сили на НАТО в Европа са се вдигнали във въздуха повече от 300 пъти, с цел да прихванат съветски военни самолети, приближаващи се до въздушното пространство на Алианса, като по-голямата част от прехващанията са се случили над Балтийско море.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР