Кивито не е в списъка на суперхраните, но всъщност това

...
Кивито не е в списъка на суперхраните, но всъщност това
Коментари Харесай

Киви – Ползи за здравето и хранителна информация

Кивито не е в листата на суперхраните, само че в действителност това е плод, който е цялостен с значими витамини и минерали и може да има доста позитивен резултат върху вашето здраве. Тези меки кафяви и мъхести плодове извън имат сладостен, леко лют усет и зелена сърцевина с необикновен екваториален мирис.

Плодът идва родом от Китай, само че през 1904г. учителка която се връща от пътешестване в страната, внася в Нова Зеландия семена от киви, по този начин стартира неговото разпространяване. То идва от семейство Актинидия, принадлежащо към типа Актинидия деликатесна или Актинидия китайска, растения които доста наподобяват на лиани.

Кивито може да се похвали с цялостен набор от хранителни субстанции като фибри, витамин С, фолиева киселина, мед, калий, антиоксиданти, витамин Е и витамин К. Кожата и семената са годни за консумация, макар че доста хора избират да го обелят заради меката му мъхеста текстура.

Кивито е мъчно възходящ плод, само че е елементарно наличен през цялата година в магазините. Отглежда се най-вече в Китай, само че е сполучливо аклиматизирано и в Европа, киви се отглежда и в България, по Черноморието и Пиринския край. В Калифорния сезона му е от ноември до май, а в Нова Зеландия от юни до октомври.

Хранителна стойност на плодовете киви

Може да сте чували, че плодът киви е с високо наличие на витамин С, само че също така има необикновен хранителен профил. Този нискокалоричен плод ( киви калории- 61 ) може да ви обезпечи доста жизненоважни хранителни субстанции.

Ето хранителния състав на 100 г киви:

  • 61 калории
  • 0,5 г мазнини
  • 3 мг натрий
  • 15 г въглехидрати
  • 9 г захар
  • 3 г диетични фибри
  • 1,1 г протеин
  • Витамин С, прочут още като аскорбинова киселина, е виновен за растежа и възобновяване на телесните тъкани, както и за поддръжката на имунната система. В допълнение към витамин С, кивито съдържа положително количество витамин К. ( 1 )
  • Витамин К е мастноразтворим витамин, който контролира съсирването на кръвта, метаболизма и равнищата на калций в кръвта. Като се има поради, че е плод, кивито съдържа впечатляващо количество витамин К.
  • Медта е хранително вещество, което работи с желязото за формиране на червени кръвни кафези, поддържа костите здрави , усъвършенства нервната система, има позитивен резултат върху имунната система и подкрепя усвояването на желязото. Медта е преобладаващо хранително вещество в кивито и обезпечава 14% от целесъобразния ви дневен банкет. Кивито също съдържа рационални количества фолиева киселина, калий и диетични фибри.

9 потвърдени изгоди за здравето от кивито

Нека да разберем за какво би трябвало да ядете киви и по какъв начин това може да повлияе на вашето здраве:

1. Кивито усъвършенства храносмилането

Кивито съдържа положително количество диетични фибри, което го прави потребно за възстановяване на храносмилането. Освен наличието на фибри, кивито съдържа и ензим актиния, който може дейно да разгражда протеините в червата.

След щедро хранене се предлага да се яде киви, тъй като то може да помогне за разграждането на месото и рибата, които постоянно могат да причинят отичане на корема.

Кивито също има леко слабително деяние, което може да помогне за бавното храносмилане.

2. Кивито може да помогне при астма

Астмата може да бъде изтощителна. Хрипове и зной са едни от най-честите признаци, свързани с това положение.

Наличието на огромни количества витамин С и антиоксиданти в кивито може да помогне за управление на признаците на астма.

Проучване демонстрира, че белодробната функционалност се усъвършенства при тези, които употребяват киви постоянно.

3. Кивито предотвратява съсирването на кръвта

Установено е, че кивито предотвратява съсирването на кръвта и контролира кръвното налягане, като понижава количеството мазнини в кръвта. Установено е, че това се случва без негативно влияние върху равнищата на холестерола в кръвта.

Аспиринът нормално е целесъобразното лекарство за попречване на сърдечно-съдови събития. Аспиринът обаче може да аргументи инфектиране и язви в стомашно-чревния тракт.

Проучванията демонстрират, че потреблението на 2 до 3 плода киви дневно може да размени ежедневния аспирин, с цел да помогне за разреждане на кръвта и възстановяване на здравето на сърцето за избран интервал от време.

4. Кивито оказва помощ за контролиране на кръвното налягане

Кивито може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане и попречване на болести като инфаркт и инсулт.

Проучване сподели, че тези, които ядат 3 киви дневно в продължение на 8 седмици, имат понижение на диастолното и систолното кръвно налягане.

Кивито съдържа антиоксидант лутеин, който може да е причина за способността му да контролира кръвното налягане. Витамин С в кивито също може да способства за понижаване на кръвното налягане.

5. Кивито подкрепя имунната функционалност

Витамин С е значим за клетъчната функционалност и защищава клетките от увреждане на свободните радикали в тялото. Той е виновен за растежа и възобновяване на тъканите и обезпечава поддръжка за имунната система.

Високата централизация на витамин С в кивито може да направи чудеса за имунната система.

При 103% от целесъобразната ви стойност на витамин С за 1 чаша, яденето на киви може дейно да предотврати инфекции, елементарна простуда и грип, когато се употребяват постоянно. ( 2 )

6. Кивито усъвършенства здравето на кожата

Колагенът е главно хранително вещество, което поддържа структурата на кожата и укрепва костите.

Витамин С в кивито е основен съставен елемент в синтеза на колаген в организма. Яденето на киви може да помогне за поддържането на структурата на кожата ви и да я поддържа хидратирана и здрава.

Акнето е инфектиране на кожата и може да аргументи неуместни пъпки по лицето и тялото. Противовъзпалителните свойства и витамин С в кивито могат да бъдат потребни за тези, които се борят с акнето и могат доста да понижат производството на себум в порите.

Просто нанесете дестилат от киви, разбъркан с алое вера върху кожата си и оставете за една нощ за най-хубави резултати.

7. Плодът киви се бори с възпалението

Бромелаинът е ензим, открит в киви, ананас и зелена папая, който може да разгради протеините и да излекува възпалението. При консумация на киви бромелаинът се освобождава в кръвния поток, където разгражда възпалителните комплекси.

Доказано е, че кивито понижава възпалението, обвързвано с артрит, и предотвратява сърдечни болести и инсулт.

Високите количества витамин С могат също да обуздаят възпалението, като се борят против свободните радикали, които могат да причинят инфекциозен отговор в тялото. Тъй като кивито има висока централизация на витамин С, то може да насърчи лекуването на инфектиране, когато се употребява постоянно.

8. Кивито предотвратява загубата на зрение

Кивито може да предотврати недъгавост на макулата и в последна сметка загуба на зрението. Кивито съдържа зеаксантин и лутеин, които са значими за зрението.

Тези две съединения извършват същата функционалност като антиоксидантите и оказват помощ за образуването на витамин А, главно хранително вещество за вашите очи. Те също по този начин всмукват непотребната светлина, която може да повреди ретината ни и да защищити окото от катаракта и други болести, свързани с очите.

Здравата нервна система може да има позитивен резултат върху ретината, която съдържа най-високата централизация на нерви и всъщност е центърът за връзка на окото.

Кивито също съдържа положително количество мед, главно хранително вещество, което поддържа нервната система и затова поддържа здравословното действие на очите.

9. Кивито понижава увреждането на ДНК

Оксидативният стрес е несъответствието на свободните радикали и антиоксидантите в тялото ви. Този развой може също да аргументи скъсване на веригата на ДНК. Това може да докара до здравословни проблеми, някои от които могат да бъдат сложни за разкриване или лекуване.

Плодът киви съдържа антиоксиданти, които могат да понижат оксидативния стрес. Проучване, което тества клетките на хората, като ги поврежда с пероксид, демонстрира, че тези, които са добавяли киви, демонстрират усъвършенствана дарба на ДНК да се самовъзстановява след използване на пероксида. Това значи, че кивито може да помогне за попречване на дълготрайни ракови болести и болести, свързани с метода на живот, като рак на дебелото черво, който е тясно обвързван с увреждането на ДНК.

Kиви, изгоди за намаляване

Кивито е измежду едни от най-хубавите плодове за ястие, в случай че желаете да отслабнете.

Те имат високо наличие на вода, ниско наличие на калории и положително количество фибри. Това ги прави идеални за закуска или като част от смути за закуска.

Високото количество витамин С в кивито е ключът към намаляването на тежестта. Витамин С оказва помощ за управление на кръвното налягане, управлява равнищата на холестерола, поддържа здравето на червата и поддържа имунната функционалност.

Той също по този начин играе значима роля в метаболизма на мазнините. Всичко това са значими фактори, в случай че сте решили да се борите с непотребните килограми, само че трябват още и мощна воля и мотивация за намаляване.

Кивито има невисок гликемичен показател, което значи, че захарта, съдържаща се в плода, се освобождава по-бавно. Поради това кивито също може да помогне за контролиране на равнищата на кръвната захар, намалявайки неравномерните скокове на кръвната захар. Храните с високо наличие на диетични фибри предизвикват загубата на тегло, като покачват чувството за задоволеност и подкрепят храносмилателния тракт.

Кивито съдържа както неразтворими фибри, по този начин и разтворими фибри. Неразтворимите фибри (съдържащи се в семената) обезпечават размер и предизвикват придвижването на изпражненията през храносмилателната система. Разтворимите фибри са гелообразно вещество, което улавя жлъчна киселина и също по този начин понижава равнищата на холестерола в кръвта. И двата типа фибри оказват помощ за здравето на храносмилателната система и предотвратяват преяждането, когато сте на диета.

Кивито съдържа актинидин, антиоксидант който разгражда протеините в тялото. Този антиоксидант е превъзходен съдружник при диета, тъй като може да помогне на бавната храносмилателна система. Той оказва помощ за усвояването на протеините и може да помогне на тези, които страдат от синдром на раздразнените вътрешности.

Заключение

Кивито е освен вкусно за ястие в плодови салати, смутита и като лека закуска, само че също по този начин е цялостно с витамини, минерали, ензими, антиоксиданти и фибри. Всички тези хранителни субстанции са от значително значение за нашето здраве и оптималното действие на телата ни.

Кивито съдържа извънредно огромно количество витамин С спрямо портокал. Поради това кивито е дейно за поддържане на имунитета, контролиране на кръвното налягане и даже може да помогне на болести като астма и недъгавост на макулата.

Кивито съдържа и бромелаин, специфичен ензим, който може да се бори с възпалението и да усъвършенства храносмилането в тялото. Кивито е с ниско наличие на калории, високо наличие на фибри и съдържа протеинови храносмилателни ензими и витамин С, което значи, че може дейно да насърчи загубата на тегло.

Яденето на 1 или 2 киви е чудесна концепция, в случай че желаете да подобрите здравето на сърдечно-съдовата система и храносмилането. Включете кивито в диетата си посредством всекидневно смути или дребна закуска и наблюдавайте по какъв начин ви въздейства позитивно.

Прочети Още:

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР