Китайското външно изрази сериозното си безпокойство и поиска обяснение от

...
Китайското външно изрази сериозното си безпокойство и поиска обяснение от
Коментари Харесай

Президентът на Тайван ще "премине" през САЩ, Китай е "обезпокоен"

Китайското външно изрази " сериозното си безпокойствие " и изиска пояснение от Съединените щати за предстоящо " директно " пътешестване на тайванския президент Цай Ин-уън преди обиколката ѝ в Латинска Америка.

Това стана, след екипът на Цай удостовери проектите ѝ, а ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти - че ще се с нея в страната тази година. Само ден по-рано новият външен министър на Китай, която не трябва да бъде прекрачвана в американско-китайските връзки.

Освен че следва повишение на напрежението в Тайванския пролив след аудиенция в Тайван на предшественика на Маккарти, Нанси Пелоси, на острова, сходно пътешестване може да се окаже в прорез с нормалните дипломатически практики от последните четири десетилетия.

Защо е проблем

Негласно предписание е, че тайванският президент не посещава Вашингтон за срещи с американски длъжностни лица, а и че високопоставени чиновници на Съединени американски щати заобикалят срещи с него, до момента в който е на американска почва. Същевременно специфичен закон, подписан от предходния американски президент Доналд Тръмп през 2018 година, улесни процедурите за срещи сред чиновници на двете страни.
Съединени американски щати не признават държавното управление на Тайван в последните 40 години, откакто откриха дипломатически връзки с Китайската национална република. Пекин, без да изключва приложимост на мощ. Дипломатическата и оръжейна поддръжка на Съединени американски щати (гарантирана със закон) за Тайван е източник на напрежение за азиатския колос. Пекин позволява военна интервенция при " външно " подстрекателство на фракционизъм ).
Очаква се Цай да се съобрази с разпоредбите за маршрута си и да спре в Калифорния и Ню Йорк по пътя към Централна Америка (според " Файненшъл таймс " ), само че не и във Вашингтон. Според обявата на американския вестник Цай убедила Маккарти да се срещне с нея в Съединени американски щати вместо в Тайван от съображения за сигурност. Кабинетът на Цай, че Китай може да употребява случая за провокация.

 (Не)видима опасност: тайванците чакат на (Не)видима опасност: тайванците чакат на " опашка " поради немислимото

Надпреварата към този момент се трансферира в Съединени американски щати

Републиканецът Маккарти в същото време не изключи обособена аудиенция в Тайван тази година и настоя, че решението му за среща с Цай на американска територия не било обвързвано с потребността да се успокои Пекин. " Китай не може да ми каже къде да вървя ", го " Блумбърг ".

По време на предходния си мандат (2016-2020 г.) Цай бе няколко пъти в Съединени американски щати и то главно за срещи с републиканци: в Маями - със сенатор Марко Рубио (2016 г.), със сенатор Тед Крус и губернатора Грег Абът в Тексас (2017 г.), други две пътувания, без сходни срещи, бяха през 2018 и 2019 година Последното приключи с " мнения " по време на диалог за тайванската народна власт в университет в Ню Йорк; допустимо е в този момент да изнесе официална тирада в Президентската библиотека " Роналд Рейгън " в Калифорния.

 Сто години обсебеност: по какъв начин Китай трансформира Тайван в център на света Сто години обсебеност: по какъв начин Китай трансформира Тайван в център на света

Това става година преди президентските избори, на които тя, след втори мандат, няма да е претендент. Надпреварата за вота, който ще опълчи нейната (отстояваща по-твърд курс към Китай) Демократична прогресивна партия против търсещата разговор с Китай " Гуоминдан ", към този момент се трансферира в Съединени американски щати. В началото на седмицата ръководителят на дребната Тайванска национална партия (ТРР) и някогашен кмет на Тайпе Ко Уън-дзие разгласи, че ще посети страната, с цел да изясни какви ще са политиките му, с цел да завоюва властта. ТРР търси баланс сред позициите на двете огромни партии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР