Китайското правителство вече работи върху създаването на планове за бързо

...
Китайското правителство вече работи върху създаването на планове за бързо
Коментари Харесай

Нова мобилизация в Китай - този път за рязко възстановяване на икономиката

Китайското държавно управление към този момент работи върху основаването на проекти за бързо възобновяване на стопанската система на страната, след прекосяването на заплахата и следствията, породени от ковид COVID-19. 

Държавата първоизточник на инфекцията поема пътя към възобновяване си от вируса, трансформирал се в международна пандемия и лишил живота на десетки хиляди хора.

Действията на Китай се случват до момента в който Европа и Северна Америка са изпаднали в изолираност и занапред ще носят здравни, стопански и бизнес последствия от коронавирусната вълна.

Министърът на стопанската система в Китай официално разгласи, че обстановката към този момент е овладяна и предвид на възходящия оптимизъм, би трябвало да се мисли за дейности, свързани с възобновяване на страната.

В същото време нацията се изправя пред икономическите последствия, изразяващи се в хиляди изгубени работни места, както и със застой в предлагането на артикули и услуги на Съединени американски щати, Англия и Европейски Съюз, които сега са спрели огромна част от активността си и се намират в интервал на карантина и всеобщи обществени ограничавания.

Това също ще докара до допълнителен спад в китайската стопанска система и вероятно най-слабият растеж, регистриран от края на ръководството на Мао Дзедун.

" Икономическите индикатори евентуално ще покажат доста усъвършенстване чак през второто тримесечие и китайската стопанска система ще се възвърне към действителните си капацитет и благоприятни условия. Този развой ще е по-скоро внезапен, в сравнение с равномерен ", изясни заместник-управителят на Китайската национална банка Чен Юлу пред кореспонденти в неделя.

Той даде сигнали, че държавното управление ще продължи с актуалните си умерено-стимулиращи политики – поправена данъчна политика, понижени лихвени проценти за заеми, спомагателна ликвидност. 

От своя страна, премиерът Ли Къцян съобщи, че държавното управление ще усъвършенства политиките, които ще оказват помощ на бизнеса устойчиво да възвърне изгубените работни места.

Той означи, че рискът от вируса в страната към този момент е " невисок " и е време множеството хора да се върнат към естествения си метод на живот.

И в действителност към този момент се следи по какъв начин по-голямата част от фабриките и бизнеса се връщат към естественото си действие, с изключение на провинция Хубей, от която потегли COVID-19.

Хората последователно ще стартират да се връщат по работните си места, само че в по-засегнатите райони това ще стане с по-бавни темпове. 

Прочи 70% от основните компании за импорт и експорт не престават работата си с работливост над 70%, оповестиха от Министерството на търговията в четвъртък.

От министерството заявиха още, че към 60% от хотелите и заведенията за хранене към този момент работят.

В същото време съвсем половината компании от бранша на потреблението, листвани на борсата нямат задоволително средства да оцелеят през идващите 6 месеца. Ресторантьорството регистрира най-големите загуби поради наложената карантина, по време на която всички останаха по домовете си.

Потребителската актвност е с над 200 милиарда $ по-ниска от естествената за януари и февруари по данни на върховен чиновник в статистическото бюро на Китай. По думите му туримът, хотелиерството, превозът и развлеченията са най-засегнатите браншове.

Остава да се види дали Пекин е положил задоволително старания да избави дребните бизнеси в страната. Правителството изясни, че ще направи " всичко допустимо " да подсигури оцеляването на тези компании.

Сред ограниченията в помощ на малите компании, централната банка ще отпусне 70 милиарда $. Освен това ще има облекчения по заемите, налозите, осигуровките и наемите.

Очаква се в страната да се следи най-бавният растеж на стопанската система от 1976 година насам. Държавата е планувала спомагателни тласъци в отговор на това, като занапред ще се влага в възстановяване на опазването на здравето и инфраструктурата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР