Китайското правителство определи днес като изнудване заплахите на американския президент

...
Китайското правителство определи днес като изнудване заплахите на американския президент
Коментари Харесай

Китай определи заплахата от нови американски мита като изнудване

Китайското държавно управление дефинира през днешния ден като изнудване заканите на американския президент Доналд Тръмп, че ще наложи нови мита върху вноса на китайски артикули. Пекин предизвести, че ще вземе ответни ограничения, предадоха международните организации.

Тръмп заплаши нощес, че ще наложи спомагателни мита от 10 на 100 на китайски вносни артикули за 200 милиарда $, откакто Китай разгласи мита върху американски артикули през уикенда. Американският президент подреди на непрекъснатия търговски представител на Съединени американски щати да приготви нови мита върху китайски артикули, което изостри разногласието за политиката на Пекин в региона на технологиите. Инвеститорите и фирмите се притесняват, че това ще забави свободната търговия и икономическия напредък, отбелязва Асошиейтед прес.

Китайското министерство на търговията предизвести, че е готово да отбрани интереса на китайския народ и фирмите, само че не уточни детайлности.

Тази процедура на краен напън и изнудване се отклонява от консенсуса, реализиран от двете страни посредством доста договаряния, а също по този начин разочарова интернационалната общественост, се показва в изказването на ведомството.

Министерството съобщи, че Пекин ще отговори с " количествени " и " качествени " ограничения, в случай че Съединени американски щати разгласяват спомагателен лист за обмитяване на китайски артикули, като упрекна Вашингтон, че стартира комерсиална война, добавя Ройтерс.

В събота Пекин разгласи, че постанова мита от 25 % на вносни артикули от Съединени американски щати на стойност 34 милиарда $, в това число соя и говеждо, като приложението им влиза в действие от 6 юли, съобщи Българска телеграфна агенция. Стъпката е подхваната в отговор на повишението на американските мита върху сходно количество китайски артикули.

Пекин също по този начин заяви, че анулира споразуменията с Вашингтон за понижаване на китайския търговски остатък със Съединени американски щати, купувайки повече американски селскостопански артикули, природен газ и други артикули.

Съединени американски щати и Китай имат най-мащабните търговски връзки в света, само че формалните връзки са извънредно обтегнати поради недоволството, че китайската тактичност за промишлено развиване нарушава уговорките, свързани със свободната търговия и вреди на американските компании.

Европа, Япония и други търговски сътрудници на Китай също имат такива недоволства, само че Тръмп е извънредно непосредствен в обвиняванията към Пекин и в заканите да сътвори спънки при реализирането на подобен огромен размер експорт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР