Китайското правителство одобри изграждането на най-големия реактор за термоядрен синтез

...
Китайското правителство одобри изграждането на най-големия реактор за термоядрен синтез
Коментари Харесай

Китай одобри изграждането на най-голямата инсталация за термоядрен синтез в света

Китайското държавно управление утвърди построяването на най-големия реактор за термоядрен синтез в света, който може да стартира да генерира електрическа енергия до 2028 година, заяви в. " Саут чайна морнинг пост ".

" Термоядрения синтез е перлата на науката и технологиите в актуалния свят ", отбелязва проф. Пън Сянцзюе от китайската академия по инженерна физика. Според него производството на термоядрена сила в огромен мащаб е крайъгълен камък по пътя към всеобщото й произвеждане за потребностите на човечеството.

Очаква се построяването на централата да завърши към 2025 година в град Чънду, административен център на югозападната провинция Съчуан, предава Българска телеграфна агенция. Според Пън Сянцзюе тя би трябвало да генерира ток от 50 милиона ампера, което е към два пъти повече от сходна американска пробна апаратура, известна като Z-машина.

Китайските откриватели ще се опитат да основат реакция на термоядрен синтез, употребявайки мощен електрически заряд, с цел да възпламенят малко количество водородни изотопи - деутерий и тритий. От няколко години  китайските физици организират разнообразни опити, в които се симулират изискванията, зараждащи при нуклеарни детонации.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР