Китайско вместо българско розово масло на пазара. Търговци предлагат мускалчета-ментета

...
Китайско вместо българско розово масло на пазара. Търговци предлагат мускалчета-ментета
Коментари Харесай

Китайско вместо българско розово масло на пазара

Китайско вместо българско розово масло на пазара. Търговци оферират мускалчета-ментета със синтетични добавки вместо обичайния български артикул, знак на страната ни, предава Нова Телевизия.

Според държавния стандарт, сега българското гюлово масло се добива от роза дамасцена посредством филтрация.

Лабораторни проби обаче откриват имитации, които се добиват посредством синтетични добавки или вносни масла с сходен състав, само че със доста по-ниски цена и качество.

В комерсиалната мрежа можем да открием и китайски или турски масла, които се оферират като български.

За да се назовава българско розово масло един артикул той би трябвало да дава отговор на всички условия, написани в държавния стандарт, споделя един от най-опитните розопроизводители Марин Тодоров, който отглежда масиви в казанлъшкия край.

„ Българското розово масло е международен пример за качество - съчетанието на роза дамасцена с климата и почвата в Розовата котловина го вършат едно от най-хубавите розови масла”, споделя той.

„ Последните години се виждат доста масла, които се дават за проби с неразбираем генезис, импорт от други страни, и се афишират за артикул със наличие на българско розово масло, което е некоректно”, разяснява Венелин Георгиев от Националния институт за проучване на вино, спиртни питиета и етерични масла.

„ Част от неточните практики са с смяна на словореда като да вземем за пример „ розово масло от България” или „ артикул с българско розово масло” или всевъзможни други наименования, които не са тези по стандарта”, показва той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР