Китайският технологичен гигант Alibaba обяви, че разделя бизнеса си на

...
Китайският технологичен гигант Alibaba обяви, че разделя бизнеса си на
Коментари Харесай

Alibaba се разделя на 6 холдинга

Китайският софтуерен колос Alibaba разгласи, че разделя бизнеса си на шест обособени холдинга, като задачата е постигането на по-добра пазарна капитализация за всеки от тях. Шестте холдинга ще носят имената Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics Group, Global Digital Commerce Group и Digital Media and Entertainment Group.

Китайският софтуерен колос Alibaba разгласи, че разделя бизнеса си на шест обособени холдинга, като задачата е постигането на по-добра пазарна капитализация за всеки от тях. Шестте холдинга ще носят имената Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics Group, Global Digital Commerce Group и Digital Media and Entertainment Group.

Освен това всяка от обособените компании ще има обособен изпълнителен шеф и ръб на шефовете, които ще имат правото да набират външно финансиране и да станат обществени. Източник на Financial Times декларира, че ходът е подготвян отдавна и звената от дълго време работят независимо.

" Пазарът е най-хубавият лакмус и всяка бизнес група и компания може да се стреми към без значение набиране на средства и IPO, когато са подготвени ", сподели основният изпълнителен шеф Даниел Джанг в писмо до чиновниците. " На 24-годишна възраст Alibaba приветства нова опция за напредък ", добави той, представен от FT.
Реклама
Джанг ще оглави Cloud Intelligence Group, която ще дава отговор за дейностите на компанията в региона на облачните технологии и изкуствения разсъдък (AI). Платформите за електронна търговия, обединени в Taobao Tmall Commerc Group, остават благосъстоятелност на Alibaba.

Обявяването на новината идва едвам ден откакто създателят на компанията Джак Ма беше видян още веднъж на китайска земя. През 2020 година негова тирада в Шанхай даде начало на огромните регулаторни промени в локалния софтуерен бранш, които доведоха до доста по-строг надзор от страна на Китайската комунистическа партия (КПП) върху дейностите на колосите.
Холдингите ще могат независимо да набират средства и да стават обществени.
Това имаше изключително тежко влияние върху Alibaba, като цената на акциите на компанията спадна с към 70% до пазарна оценка от 220 милиарда $. Освен това първичното обществено предложение (IPO) на финтех подразделението AntGroup беше спряно. Засилените надзор и внимание от страна на регулаторите доведоха до рекордна санкция от 2.8 милиарда $ поради монополно състояние, а забавянето в локалната стопанска система в допълнение затрудни софтуерното холдингово дружество.
Реклама
При представянето си като министър председател на Китай Ли Цян предприе внезапен завой в политиката на Пекин по отношение на частния бранш, като съобщи, че той ще бъде третиран наедно с държавния и че правата на благосъстоятелност и другите ползи на бизнесмените ще бъдат прецизно спазвани. Именно това се вижда като повода Ма още веднъж да се върне в Китай и да посети учреденото от Alibaba учебно заведение Yungu в родния му град Ханджоу.
Зелена светлина от регулаторите
Alibaba е показал проекта за преструктуриране на китайските регулатори, преди да го разгласи обществено, и е получил позитивна противоположна връзка съгласно двама души, близки до въпроса, говорили пред FT. Човек, непосредствен до групата за електронна търговия, декларира пред изданието, че въпреки да не са направени публични претенции за разделянето, регулаторите остават нетърпеливи да видят китайските софтуерни колоси да отслабват своите империи по образеца на JD и към този момент Alibaba.

" Изглежда, не е съвпадане, че това се случва тъкмо когато Ма наподобява комфортно да се завърне. За мен това допуска нещо, което Alibaba искаше да направи от известно време, само че чакаше опцията за това ", споделя Стюарт Коул, основен макроикономист в брокерската компания Equiti Capital. Преструктурирането " внася детайл на еластичност и адаптивност в компанията, която сега е нещо като колос ", прибавя той. Разделянето на другите отдели в обособени холдинги също по този начин би трябвало да облекчи условията, които би трябвало да бъдат следвани, с цел да се избегне нова санкция поради монополни практики.

Решението е неизбежно да докара до увеличена пазарна стойност, считат анализатори. " Това освобождава спомагателна стойност ", сподели пред Reuters Кени Нг, пълководец в China Everbright Securities в Хонконг. " С това очакване вложителите ще бъдат по-положително настроени към Alibaba. Това може да отразява нов кръг от развиване на бизнеса и да понижи терзанията от регулаторни проблеми ", прибавя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР