Си Дзинпин призовава за защита на „трудно спечелената стабилност“ при посещение в Синдзян

...
Китайският президент Си Дзинпин направи рядко посещение в Синдзян, призовавайки
Коментари Харесай

Китайският президент Си Дзинпин направи рядко посещение в Синдзян, призовавайки официални лица да запазят „трудно спечелената социална стабилност“ в регион, където Пекин е обвинен в злоупотреби, за които Организацията на обединените нации каза, че могат да се равняват на „престъпления срещу човечеството“.

Китайското правителство провежда дългогодишна кампания срещу това, което описва като „тероризъм“ и „екстремизъм“ в северозападния регион, като задържа голям брой уйгури и други предимно мюсюлмански етнически малцинства.

Доклад на ООН миналия септември установи, че действията на Китай в Синцзян може да представляват „престъпления срещу човечеството“ и призова Пекин незабавно да освободи „всички лица, произволно лишени от свобода“, да изясни местонахождението на онези, чиито семейства не са успели да ги намерят и да предприеме „пълен преглед“ на своите закони за вътрешна сигурност, както и да отмени всички дискриминационни закони.

Правителството на Съединените щати, както и парламентите в Обединеното кралство, Канада и Франция оттогава определиха отношението на Китай към уйгурите като „геноцид“.

Пекин отрича обвиненията.

Държавната телевизия CCTV каза, че Си е пътувал до регионалната столица Урумчи в събота, изслушал е доклад за работата на правителството и е произнесъл реч, „потвърждаваща постиженията, постигнати в различни задачи в Синдзян“.

Това беше първото му публично известно посещение в Синдзян от юли 2022 г., малко преди ООН да публикува доклада си. Това беше първото му посещение в района от осем години.

Си „подчерта, че винаги трябва да се дава основен приоритет на поддържането на социалната стабилност… и ние трябва да използваме стабилността, за да гарантираме развитие“, съобщи CCTV.

Той каза, че е „необходимо… да се съчетае развитието на борбата срещу тероризма и антисепаратизма с натиска за нормализиране на работата за социална стабилност и върховенството на закона“, според телевизионния оператор.

В него се казва, че Си също така е призовал длъжностните лица „по-задълбочено да насърчават китаизирането на исляма и ефективно да контролират незаконните религиозни дейности“.

„Трябва да подобрим осведомеността си за несгодите… и да консолидираме нашата трудно извоювана социална стабилност“, каза той, според CCTV.

„В процеса на модернизация в китайски стил ние ще изградим по-добре един красив Синдзян, който е обединен и хармоничен, богат и проспериращ.“


Правозащитници, задгранични изследователи и уйгури, живеещи в чужбина, обвиниха Китай в множество злоупотреби в Синдзян.

Те включват задържане на повече от милион мюсюлмани в мрежа от лагери, принудителен труд, разделяне на семействата и унищожаване на културни и религиозни обекти на уйгурите.

Пекин категорично отхвърля обвиненията, които според него са част от воден от Запада заговор за очерняне на страната.

Той не отрече съществуването на съоръженията, но казва, че те са центрове за обучение на професионални умения, необходими за справяне с „екстремизма“.

В началото на август външното министерство каза, че около 40 посланици и висши дипломати от 25 държави са пътували до Синдзян, срещнали са се с местни служители и са посетили забележителности, включително джамия, ислямски институт, проект за съживяване на селските райони и „борба с тероризма и де -изложба за радикализация”.

„Делегацията отбеляза, че истинският Синцзян е напълно различен от историите, измислени от някои западни медии, и изрази надежда за по-задълбочен обмен и сътрудничество с региона“, се казва в изявление на говорител на външното министерство.

Дипломати от Пакистан, Малайзия, Иран и Египет бяха сред тези на посещението.

В речта си в събота Си каза, че служителите трябва да „засилят положителната публичност и да покажат новата атмосфера на откритост и самоувереност в Синдзян... [като същевременно] опровергават всички форми на фалшиво обществено мнение и негативна или вредна реч“, според CCTV.

Регионът също трябва да се отвори още повече за вътрешния и чуждестранния туризъм, каза Си, според телевизионния оператор.

Източник: AFP, Al Jazeera
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР