Китайският парламент преразгледа закон, с който предоставя на Комунистическата партия

...
Китайският парламент преразгледа закон, с който предоставя на Комунистическата партия
Коментари Харесай

Със закон Китай дава още повече власт на Комунистическата партия

Китайският парламент преразгледа закон, с който дава на Комунистическата партия повече изпълнителен надзор върху китайския кабинет - Държавния съвет, съобщава " Ройтерс ".

Това се случи, откакто за първи път от три десетилетия беше анулирана конференцията на премиера след Народното събрание.

Измененият органически закон на Държавния съвет беше признат с 2883 делегатски гласа, с осем срещу и девет въздържали се по време на заключителния ден на Общокитайското заседание на народните представители в Пекин.

Това беше последната от поредица от ограничения през последните години, които последователно отслабиха изпълнителната власт на Държавния съвет, оглавяван от китайския министър председател Ли Цян, който видимо управлява 21 държавни министерства, както и локалните управляващи.

Правни специалисти показват, че изменението на Органичния закон на Държавния съвет за първи път от 1982 година продължава наклонността на прехвърляне на повече власт от страната в ръцете на партията, като оставя държавното управление да извършва правилно директивите ѝ.

В допълнението към закона се акцентира, че Държавният съвет би трябвало " уверено да поддържа престижа на Централния комитет на партията и неговото централизирано и единно управление " и да следва " Мисълта на Си Дзинпин "  - наименованието на партията за присъщата идеология на президента, която коментира тематики, вариращи от дипломация до просвета.

" Това е забележителна смяна в реорганизацията на изпълнителната власт в Китай ", съобщи Райън Мичъл, професор по право в университета в Хонконг. " Въпреки че постоянно е ясно, че водачът на партията е най-влиятелната фигура в цялостната подчиненост, точното разделяне на труда при правенето на политики и изключително при надзора върху осъществяването на политиките може да бъде непрозрачно ".

Миналата седмица Ли Хонгжун, заместник-председател на Постоянния комитет на Националния национален конгрес, уточни в послание пред Народното събрание, че преразглеждането на закона има за цел да " задълбочи промяната на партийните и държавните институции " и да обезпечи " цялостно използване на Конституцията ", която беше изменена през 2018 година, тъй че още веднъж да утвърди управлението на партията над всичко.

" Това е още един знак, че Партията по едно и също време усилва открития си надзор върху държавните органи и желае да бъде обсъждана като изцяло ръководеща ", означи Томас Келог, професор по азиатско право в университета Джорджтаун във Вашингтон, окръг Колумбия.

" Политиката командва и както партийните фрагменти, по този начин и държавните бюрократи са предопределени да обръщат все по-голямо внимание на партийния диктат и идеологическите наставления като основно управление за ежедневното взимане на решения ", добави той.

Отменената конференция за премиера след Народното събрание обичайно е едно от най-широко следените събития в икономическия и политическия календар на Пекин.

Откакто пое властта през 2012 година, Си сътвори няколко нови централни партийни комитета, контролиращи голям брой министерства, които се регистрират директно пред него. Някои даже протягат ръка на икономическата и финансовата политика, обичайно считана за попадаща в ресора на премиера.

Миналата година Китай разгласи огромна метаморфоза на държавното управление, която сътвори нов партиен индивид, наблюдаващ някои министерства. Малко по-късно Държавният съвет промени разпоредбите си за работа, с цел да обясни, че властта за взимане на изпълнителни решения принадлежи на партията.

След приемането на новите правила за работа Държавният съвет престана да организира седмични съвещания, а вместо това се събира два или три пъти месечно.

Келог уточни анулацията на конференцията на премиера като  " следващ образец за рухване на държавните управнически институции " в интерес на партията.

" Все още сме в средата на тази траяла години промяна на партийно-държавната конструкция, като евентуално предстоят още сходни промени ", предвижда той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР