Китайският лидер Си Дзинпин днес пристигна в Москва на тридневно

...
Китайският лидер Си Дзинпин днес пристигна в Москва на тридневно
Коментари Харесай

Президентът на Китай пристигна в Москва

Китайският водач Си Дзинпин през днешния ден дойде в Москва на тридневно посещаване, което дава мощен политически подтик на съветския президент Владимир Путин на фона на продължаващите боеве в Украйна.
Прочетете още
Китай и Русия дефинираха пътуването на Си като част от напъните за по-нататъшно задълбочаване на тяхното " безгранично другарство ".

Кремъл приветства мирния проект на Китай за Украйна и съобщи, че той ще бъде разискван на диалозите сред Путин и Си, които ще стартират през днешния ден на вечеря.

Пекин прикани за преустановяване на огъня, само че Вашингтон изрично отхвърли концепцията, тъй като тя би затвърдила триумфите на Кремъл на бойното поле. 

Пътуването на Си до Русия идва, откакто в петък Международният углавен съд (МНС) издаде заповед за ареста на Путин по обвинявания във военни закононарушения. Кремъл, който не признава юрисдикцията на МНС, отхвърли неговия ход като " правно недействителен ".

Китайското външно министерство през днешния ден прикани МНС да " зачита юрисдикционния имунитет " на президента и да " заобикаля политизирането и двойните стандарти ".

Китай гледа на Русия като на източник на петрол и газ за своята жадна за сила стопанска система и като на сътрудник в опълчването на това, което и двете страни считат за американска доминация в международните каузи.

" Много съм благополучен да дойда още веднъж на държавно посещаване на територията на нашия непосредствен комшия по покана на президента Владимир Владимирович Путин. От името на китайското държавно управление и народ насочвам откровените си поздрави и най-хубави пожелания към съветското държавно управление и народ ", съобщи Си. " Китай и Русия са положителни съседи и надеждни сътрудници, свързани през планини и реки ", добави той.

Китайският президент изрази убеденост, че визитата му ще даде нов подтик на развиването на руско-китайските връзки и стратегическото взаимоотношение сред двете страни.

" По време на своето посещаване чакам да проведем изчерпателен продан на отзиви с президента Владимир Путин по отношение на двустранните връзки и значими районни и интернационалните тематики от съвместен интерес, както и да очертаем проект за развиване на стратегическото взаимоотношение и практическото съдействие ", съобщи китайският водач.

Развитието на връзките сред Китай и Русия освен носи осезаеми изгоди за народите на двете страни, само че и има забележителен принос за напредъка на света като цяло, акцентира Си.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР