Китайският космически апарат "Чанъе-4" успешно кацна на обратната страна на

...
Китайският космически апарат "Чанъе-4" успешно кацна на обратната страна на
Коментари Харесай

Китай изпрати за първи път космически апарат на обратната страна на Луната

Китайският галактически уред "Чанъе-4 " сполучливо кацна на противоположната страна на Луната, оповестиха китайските държавни медии, представени от международните организации. Апаратът "Чанъе-4 " бе изстрелян на 8 декември м.г. в 2 ч. сутринта локално време от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан.

Сега той е кацнал сполучливо на противоположната страна на Луната в 10.26 ч пекинско време (02.26 ч по Гринуич), заяви организация Синхуа. Кацането на тъмната страна на Луната е международна премиера, която затвърждава галактическите упоритости на Китай, отбелязва Франс прес.

"Чанъе-4 " изпрати първия сигнал от противоположната страна на Луната до Земята през китайски спътник.

Това е една от най-амбициозните китайски галактически задачи. Никога до момента галактически уред не е кацал на противоположната страна на Луната, която значително е едва позната.

Най-интересният теоретичен опит по време на китайската задача е доставянето на огромен резервоар със семена и яйца на инсекти. Целта е да бъде тествано дали те могат да се развият на Луната.

Далечната страна на Луната е с доста по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери. Придружаващият спускаемия уред роувър ще би трябвало да направлява при тези сложни условия на терена. Мястото на кацането е покрай Южния полюс - в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър към 2500 км и дълбочина 12 км.

Радарът на "Чанъе-4 " ще изследва повърхността на дълбочина 100 м. Комбинирането на данните от него със фотосите от камерите на лендъра и роувъра ще даде спомагателна информация за процесите на формиране на кратерите.

Пряката връзка с апарата няма да е допустима и по тази причина Китай изстреля сателит за връзка през май. Сателитът се назовава "Цюецяо " ( "Мостът на свраката ") и е позициониран в орбита към Луната, тъй че да предава заповеди и данни, обменяни сред Земята и китайския модул. Модулът към този момент прати фотография от повърхността на Луната до спътника, прецизира китайската държавна телевизия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР