Бракът намалява в Китай, тъй като младите китайци избират срещи, оставайки необвързани

...
Китайският еквивалент на Свети Валентин, известен като фестивала Qixi, традиционно
Коментари Харесай

Китайският еквивалент на Свети Валентин, известен като фестивала Qixi, традиционно се смята за благоприятно време за китайските двойки да се женят.

Чества се ежегодно на седмия ден от седмия месец по китайския лунен календар, Qixi е празник на романтичната любов между звездните влюбени Zhinu и Niulang в китайската митология.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента. Китай казва, че COVID е влошил спада на раждаемостта и браковетеИндия ще повиши законната брачна възраст за жените, активистите са скептичниПапата към семейните двойки: „Недейте нека денят свърши без сключване на мир'"Исторически ден": Чили приема законодателство за равенство в бракакрай на списъка

С цел романтично представяне в един романтичен ден, служба за регистрация на бракове в град Мианянг в провинция Съчуан реши да предава на живо церемониите по регистрация на брака по време на тазгодишния фестивал, който се падна на 22 август.

Имаше само един проблем. Много малко двойки се появиха, за да се оженят, според гледащите.

Потокът на живо в крайна сметка беше прекъснат.

Вместо до голяма степен празна зала за регистрация на бракове, на онлайн публиката се предлагаха живописни гледки към град Мианянг.

Местните градски власти по-късно отрекоха съобщенията, че почти няма регистрирани бракове на специалния ден.

Тогава беше твърде късно.

Празната зала за регистрация на бракове в Мианянг се превърна в актуална тема в китайските социални медийни платформи и символ на намаляващия процент на браковете в Китай.

Официалните данни показват, че броят на браковете рязко спада в Китай въпреки правителствените политики за насърчаване на брака между двойки и традиционните очаквания на китайското общество по отношение на брака.

Броят на хората, които се женят, е спаднал от приблизително 13,5 милиона двойки годишно през 2013 г. до приблизително 6,8 милиона миналата година.

Цифрите показват, че хората в Китай също се женят по-късно, процентът на разводите нараства и броят на хората, които избират да останат необвързани, нараства.

Младите китайци казват, че намират брака за несъвместим с модерния им живот.

„Бракът умира в Китай“, каза 26-годишният Ю Джан от Шанхай пред Ал Джазира.

Джан, лаборант, е заедно с приятелката си от две години и те често са говорили за брак, но винаги стигат до едно и също заключение: „Мисълта да се оженим ни прави повече стресирани, отколкото щастливи.“< /p>

Те свързват брака със съюза на две семейства, както и с покупката на дом и създаването на семейство.

И точно сега тези три цели изглеждат нереалистични.

„Майка ми и нейните родители не се харесват, пазарът на имоти не е добър и е твърде скъпо да имаш дете“, обясни Джан.

И тъй като ограниченията за COVID-19 в Китай бяха премахнати, Джан и приятелката му обичаха да се хранят в любимите си ресторанти и да предприемат кратки пътувания из Китай.

„Ако трябваше да започнем да плащаме за къща и да имаме деца, вече нямаше да имаме време или пари за такива неща“, каза той.

Джан и приятелката му са двойките, които местните и националните китайски власти се опитват да убедят да се оженят, но без особен успех.

„Избирам да не се женя“

Пилотни проекти с цел насърчаване на брака бяха обявени през май в повече от 20 китайски града.

Окръг в китайската провинция Джъдзян обяви миналия месец, че ще започне да предлага парични награди за младоженци, ако булката е на 25 или по-млада. Длъжностните лица също така публично насърчават хората да се женят и да имат деца на „правилната възраст“.

Китайската популярна култура също е мобилизирана. Последните телевизионни предавания и модни стилове са съсредоточени около важността на брака.

Джесика Фу от град Гуанджоу вярва, че вниманието, което се отделя на брака, е свързано с целта на правителството да повиши раждаемостта в страната.

„Раждането на деца се случва предимно в рамките на брака в китайското общество“, каза 31-годишният маркетинг координатор пред Al Jazeera.

Раждаемостта в Китай е намаляла в тандем със спадащия процент на браковете, динамика, която е подготвила почвата за демографска криза в Китай, ако тенденцията не бъде обърната в близко бъдеще.

Но сегашният акцент върху връзката между съпруг и съпруга, правителствените стимули за брак и тенденциите в поп културата, насърчаващи брачното блаженство, не са убедили Фу.

„Не ми харесва какво причинява бракът на хората в Китай“, каза тя.

Фу разказа как родителите й са били нещастно женени откакто се помни, но са останали заедно, защото са смятали развода за срамен.

„И тогава братовчедка ми се омъжи наскоро и тя е подложена на силен натиск от съпруга и свекървата си да изостави кариерата си и да бъде традиционна китайска жена“, каза тя.

Фу добави, че един ден би искала партньор, с когото да сподели живота си.

„Но аз избирам да не се женя“, добави тя.

Икономиката на „самотните“ в Китай

Появата на личен избор промени брачната динамика в китайското общество, според Пан Уанг, старши преподавател по китайски и азиатски изследвания в австралийския университет в Нов Южен Уелс.

„Семеният живот е само една от многото възможности за начин на живот днес“, каза Уанг, който е автор на книгата „Любов и брак в глобализиращия се Китай“, пред Ал Джазира.

Сега има цяла „икономика на необвързани“ в Китай, която предлага всичко – от покупки на дома и домакински уреди до кулинарни изживявания и от развлечения за несемейни до пакети за соло пътешественици, всички пригодени изключително за отделни хора, каза Уанг.

Преди това в Китай изборът да останат неженени всъщност не беше опция за някои.

Много бракове бяха уредени от родители и семейства, като също така не беше необичайно старейшини на общността, мениджъри на работни места или институции да участват в намирането на партньори.

„За по-ранните поколения любовта и бракът са били по-скоро колективна афера, отколкото личен избор“, каза Уанг.

Но повишеният фокус върху образованието както за мъжете, така и за жените през 90-те години на миналия век, когато Китай се либерализира и модернизира, съчетан с безпрецедентен икономически растеж, промени драстично китайското общество.

Традиционните общности са фрагментирани, тъй като десетки милиони мъже и жени са мигрирали към разширяващите се градове за работа.

Китайската политика за едно дете – в сила от 1980 г. до 2015 г. – накара семействата с традиционно предпочитание към момчета да съсредоточат вниманието, стремежите и ресурсите си върху единственото си дете – и за мнозина това беше момиче.

В това бързо променящо се китайско общество израсна ново поколение жени, които бяха решени да използват образователните си постижения, за да влязат в китайската икономика и да се конкурират за възможности и ресурси.

Китайските жени извоюваха нови пространства за себе си в обществото и постигнаха ниво на финансова сигурност, което повечето жени от по-ранните поколения можеха да постигнат само чрез брак.

„Бракът беше центърът на живота, но сега вече не трябва да бъде“, каза Му Джън, асистент професор в Националния университет на Сингапур, пред Al Jazeera.

Фокусиран върху изследването на брака и семейното поведение в съвременен Китай, Джън каза, че макар правителствените политики и икономическият растеж да променят икономическите обстоятелства и житейските избори, достъпни за мъжете и жените, културните норми на Китай не са се променили толкова бързо.

Както мъжете, така и жените все още се очаква да работят усилено извън семейната структура, докато в тези структури ролите на половете продължават да съществуват, което означава, че от жените се очаква да бъдат добри майки и добри съпруги, докато мъжете все още се възприемат като основни износители на прехраната.

Тези очаквания изглеждат ограничени за младите хора в днешно време, според Джън, докато ролите на половете могат да накарат някои жени и мъже да не желаят да се женят.

„По-добре изобщо да не се жениш“

Юан Сю от Шенжен смята, че очакванията на китайското общество към младите хора са нереалистични.

25-годишната жена загуби работата си в китайска технологична компания по време на пандемията от COVID-19 и сега работи повече часове и получава по-малко заплащане за управление на акаунтите в социалните медии на местна верига ресторанти.

„Икономиката е наистина лоша в момента за младите китайци“, каза тя пред Al Jazeera.

„Когато загубих работата си, взех каквото можех да намеря“, каза Сю, описвайки как тя получава само един почивен ден в седмицата и заплатата й е твърде ниска, за да отделя много пари, за да спестява.

>

Младежката безработица в Китай достигна рекордно високо ниво от 21,3 процента през юни, според правителствени данни, мрачен крайъгълен камък, който накара властите да спрат да публикуват данни за безработните.

„Когато чуя от членове на семейството и правителството, че трябва да имам предвид да се омъжа на правилната възраст и да стана добра съпруга и добра снаха, се стресирам много“, каза тя.

>

„Не мога да направя всичко“, добави тя.


Xu е убеден, че общественият натиск, усложнен от традиционните очаквания, не само отблъсква младите хора от брака, но също така рискува да направи браковете нефункционални.

По-тъмната страна на брака излезе на преден план в Китай напоследък, ярко подчертана тази година в поредица от брутални случаи на домашно насилие, които привлякоха голямо обществено внимание.

Някои от случаите включват жени, които са били тежко ранени или дори убити от съпрузите си, защото са кандидатствали или са планирали да подадат молба за развод.

Наред с рязко намаляващия брой бракове, през последното десетилетие процентът на разводите в Китай нараства въпреки склонността на китайските власти да отхвърлят много от молбите за развод, които получават.

Надявайки се да предотврати импулсивните разводи, правителството на Китай през 2021 г. въведе задължителен 30-дневен период на „охлаждане“ за двойки, които искат развод.

Xu описа 30-дневната политика на правителството като отчаян опит да принуди двойките да останат заедно.

„И това е още една причина, поради която може би е по-добре да не се жениш изобщо“, добави тя.

Разнообразни срещи

Сцената за запознанства в Китай днес е много по-разнообразна, отколкото е била когато и да било, и хората се срещат по много различни причини, различни от това да си намерят брачен партньор, каза Джън, изследовател от университета в Сингапур.

Запознанствата могат да започнат офлайн или онлайн, чрез приятели, споделени контакти, социални медии, приложения за запознанства или платформи за намиране на партньори.

„Срещите също се превърнаха в много по-самоинициирана и автономна дейност“, каза тя.

Су каза, че наскоро е дала приоритет на придобиването на нови преживявания в срещите и романтичния си живот, а не на търсенето на потенциален съпруг.

„Откакто [COVID] блокировките приключиха, излизах най-вече, за да се срещна с нови хора, които имат хобита и интереси, много различни от моите“, каза тя пред Al Jazeera.

Джесика Фу от Гуанджоу също каза на Al Jazeera как е променила подхода си към запознанствата, като отклони фокуса от натиска, който е изпитвала от родителите и роднините си, да си намери брачен партньор.

„Опитах се да си кажа, че не бързам да влизам във връзка и че срещите са за това, че се наслаждавам на времето си в компанията на друг човек“, каза Фу.

„Това беше начин да премахна брачния стрес, който бях започнала да свързвам със срещите“, добави тя.

В момента обаче Фу си взема почивка от срещата.

„Нямам време или енергия за това“, каза тя.

„И в момента се наслаждавам на ергенския си живот.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg