Китайският биофизик, който създаде първите в света генно-модифицирани деца, беше

...
Китайският биофизик, който създаде първите в света генно-модифицирани деца, беше
Коментари Харесай

Пуснаха от затвора създателят на първите генно-модифицирани деца

Китайският биофизик, който сътвори първите в света генно-модифицирани деца, беше освободен след три години в китайски затвор.

Хъ Дзянкуй разгласи през 2018 година, че е трансформирал генетичния код на човешки ембриони и ги е вградил в матката на жена, което е довело до раждането на девойки близнаци. На идната година се роди трето генно-модифицирано дете.

След като опитът беше остро подложен на критика от учени в целия свят, Хъ беше подложен под домакински арест и по-късно арестуван.

През декември 2019 година той беше наказан от китайски съд, съгласно който откривателят „ съзнателно е нарушил” медицинските разпореждания и е „ приложил безогледно технология за редактиране на гени към хуманната асистирана репродуктивна медицина”.

Освобождаването на Хъ от пандиза е доказано, само че самият той е отказал коментар пред западни медии, съобщи Vesti.bg.

Неговият екип от Южния университет за просвета и технологии в Шенжен употребява CRISPR-Cas9 - повсеместен инструмент за генно инженерство, с цел да промени ДНК на девойки, тъй че те да бъдат устойчиви на ХИВ.

Не е ясно дали след излизането си от пандиза Хъ ще продължи с научноизследователската си активност.

Колеги, с които е учил в университета в Станфорд, разказват биофизика като мечтател, доверчив, само че упорит.

Преди влизането си в пандиза той е вярвал, че е основал нов метод за „ надзор на епидемията от ХИВ”, който може даже да бъде номиниран за Нобелова премия.

Според критиците на дейностите на Хъ, няма сериозна здравна потребност за сходно редактиране на човешкия геном, тъй като ограничението на риска от предаване на вируса ХИВ се реализира и с обичайни медицински средства. А страховете са, че технологията изпреварва регулациите и прекрачва етичните правила за генетични модификации на хора.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР