Китайските автомобилни производители призоваха Пекин да повиши митата върху вносните

...
Китайските автомобилни производители призоваха Пекин да повиши митата върху вносните
Коментари Харесай

Китайски автомобилни производители искат ответни мита върху автомобили от ЕС

Китайските автомобилни производители приканиха Пекин да увеличи митата върху вносните европейски коли с бензинов мотор , оповестява " Ройтерс ".

Те желаеха мярката в отговор на рестриктивните мерки на Брюксел върху износа на китайски електрически автомобили.

На среща при закрити врата, на която участваха и представители на европейски автомобилни компании, китайската автомобилна промишленост " прикани държавното управление да одобри твърди контрамерки и предложи да се обмисли позитивно повишението на краткотрайните мита за бензинови коли с мотори с огромен работен размер ".

Срещата, проведена от Министерството на търговията на Китай, се организира в Пекин и на нея са участвали представители на SAIC, BYD, BMW, Volkswagen и Porsche.
 Германия срещу новите мита на Европейски Съюз върху китайските електрически автомобили
Германия срещу новите мита на Европейски Съюз върху китайските електрически автомобили

Берлин се надява да предотврати или най-малко да смекчи мярката

Основната цел на срещата е била да се окаже напън върху Европа и да се лобира против митата.

Търговската политика на Европейски Съюз става все по-протективна на фона на опасенията, че моделът на развиване на Китай, фокусиран върху производството,, в това число електрически транспортни средства, защото китайските компании се пробват да усилят продажбите в чужбина заради слабото търсене на вътрешния пазар.

На 12 юни Европейската комисия разгласи, че върху вносните китайски електрически автомобили от юли. Решението последва да вдигнат митата върху китайските коли през май и отваря нов фронт в комерсиалната война на Запада с Пекин.

В края на предишния месец за първи път бе обявено, че обвързван с китайското държавно управление авто проучвателен център предлага Китай да увеличи митата за импорт върху вносни бензинови седани и спортни коли с мотори, по-големи от 2,5 литра, до 25% от сегашната ставка в размер на 15%.

По-рано китайските управляващи намекнаха за вероятни ответни ограничения.
 Китай увещава Европейски Съюз да не върви
Китай увещава Европейски Съюз да не върви " в неверната посока " с митата върху електрическите автомобили му

Надява се Съюзът да преразглеида решението

Миналия месец стана ясно, че китайските компании възнамеряват да изискат от управляващите да стартират антидъмпингово следствие на европейски артикули от свинско месо, което китайското министерство на търговията разгласи в понеделник, че ще предприеме.

Бизнесът прикани Пекин да прегледа и вноса на млечни артикули от Европейски Съюз.

Износът на коли от Европейски Съюз за Китай през 2023 година е бил на стойност 19,4 милиарда евро. Блокът пък е купил електрически транспортни средства от Китай за 9,7 милиарда евро.

Китай съставлява към 30% от продажбите на немските производители на коли, а Германия е най-големият експортьор на транспортни средства с мотори от 2,5 литра или повече.

Словакия е четвъртият по величина снабдител за Китай и вторият по величина за Европейски Съюз на коли с огромни мотори. Тази година е изнесла спортни коли на стойност 803 милиона $.

Съединените щати, Англия и Япония също изнасят огромен брой коли с мотори, по-големи от 2,5 литра, и евентуално ще имат най-голяма полза от препоръчаното нарастване на митата.
 Европейски Съюз постанова до 38% мита за импорт на електрически автомобили от Китай
Европейски Съюз постанова до 38% мита за импорт на електрически автомобили от Китай

Новите цени ще бъдат в допълнение към съществуващата цена на Европейски Съюз от 10%
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР