Китайски военноморски инженери обявиха успешното разработване на електромагнитно релсово оръжие,

...
Китайски военноморски инженери обявиха успешното разработване на електромагнитно релсово оръжие,
Коментари Харесай

Китай направи качествен скок в разработването на електромагнитни оръжия

Китайски военноморски инженери оповестиха сполучливото създаване на електромагнитно релсово оръжие, което може да изстрелва голям брой снаряди без щета за себе си. Дори по време на непрекъсната пукотевица оръжието е запазило своята доста висока акуратност. Снарядите изхвърчат от цевта със скорост 2 км/сек, което дава опция да се поразяват цели на разстояние 100-200 км, до момента в който стандартните артилерийски снаряди могат да доближават единствено до няколко десетки километра.

Релсотронът е тип електромагнитно оръжие, което употребява двойка успоредни проводници (релси), през които протича мощен електрически ток. Този ток взаимодейства с магнитното поле, основано от тези токове, с цел да генерира мощ, която форсира снаряда по релсите.

При един от тестванията релсовото оръжие изстреля 120 снаряда, което е сравнимо с опциите на някои модерни артилерийски системи. Системата е останала непокътната след изстрелването, оповестяват откривателите.

На 10-ти ноември екип от учени от Националната лаборатория по електромагнитна сила към Китайския боен инженерен университет разгласява публикация, в която се споделя, че военното съоръжение последователно минава от химическа към електромагнитна сила, а способността за непрестанен огън е основен индикатор за бойната успеваемост.

Съединени американски щати стопираха създаването на релсотрони през 2021 година, като се концентрираха върху хиперзвуковите ракети. Един от главните препъни камъни за Съединени американски щати във връзка с релсовите оръжия беше, че те не можаха да схванат по какъв начин да основат сходно оръжие, което да може да стреля неведнъж, без да получи каквито и да било провали.

Успехът на китайския екип се дължи на създаването на комплицирана система за премерване и диагностика, способна да събира и проучва данни от повече от 100 000 съставния елемент по едно и също време, като употребява ИИ технологии. Това е съвсем 10 пъти повече от броя на датчиците в един актуален аероплан.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР