Китайски учени съобщават, че ще отпечатват 3D язовир със стена

...
Китайски учени съобщават, че ще отпечатват 3D язовир със стена
Коментари Харесай

Изкуствен интелект строи язовир и ВЕЦ в Китай… без участието на хора строители

Китайски учени оповестяват, че ще отпечатват 3D язовир със стена висока към 180 метра до 2024 година, употребявайки изкуствен интелект (AI) и роботи.

Проектът ще употребява AI система с безпилотни камиони, булдозери, валяци и друго съоръжение.

Изследователите споделят, че техният способ отстрани човешката неточност и опасенията за сигурността на служащите.

Китай е подготвен да построи водноелектрическа централа с язовир за две години, употребявайки изкуствен интелект и нулев човешки труд обвързван със строителни роботи, споделиха учени, участващи в плана.

Язовирът Yangqu на тибетското плато би трябвало да бъде съединен пласт по пласт, както при 3D щемпел, за първи път заяви The South China Morning Post в неделя, цитирайки публикация, оповестена през април Journal of Tsinghua University (Science and Technology).

Ако и когато бъде приключен, амбициозният план евентуално ще бъде най-високата конструкция в света, издигната посредством процеси на 3D щемпел. Настоящият връх се държи от двуетажна офис постройка в Дубай, която е висока съвсем 7 метра.

Вестникът споделя, че язовирът Yangqu ще бъде висок към 180 м. За съпоставяне, структурната височина на язовир Хувър е 221 метра.

Според учените в Yangqu централна система за изкуствен интелект ще бъде употребена за наблюдаване на солидна автоматизирана поточна линия, която стартира с парк от безпилотни камиони, употребявани за превозване на строителни материали до елементи от работната площадка, изясняват учените.

След като материалите дойдат, безпилотни булдозери и павета ще ги трансфорат в пласт от язовира, а по-късно ролки, оборудвани със датчици, ще оказват помощ за притискането на всеки пласт, тъй че да стане корав и устойчив, споделят те.

Според публикацията, когато един пласт е приключен, роботите ще изпратят информация за положението на структурата назад към системата AI.

Въпреки това, добивът на строителния материал към момента ще би трябвало да се прави ръчно, означават откривателите.

Системата за изкуствен интелект и нейната войска от роботи ще оказват помощ за унищожаване на човешката неточност, като да вземем за пример когато операторите на валяци не се придържат към права линия или когато водачите на камиони доставят материали на неверното място, сподели водещият създател Лиу Тианюн от университета Цинхуа.

Системата също по този начин ще разреши работата на място да напредва непрестанно без опасения за сигурността на човешките служащи, споделиха откривателите.

Според учените приключеният язовир Yangqu ще обезпечава 5 милиарда киловатчаса сила всяка година на Китай.

Ако бъде сполучлив, методът на създаване може да обезпечи проект за други строителни планове, като да вземем за пример пътно строителство, сподели екипът на Лиу.

Китай, който е изправен пред внезапно падаща раждаемост и в бъдеще вероятен дефицит на работна ръка, през последните години се обърна към автоматизацията, с цел да поддържа промишленостите си с роботи.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР