Китайски учени разработиха система за кодиране, която ще улесни търсенето

...
Китайски учени разработиха система за кодиране, която ще улесни търсенето
Коментари Харесай

Китайски учени разработиха система за кодиране на надписите върху гадателни кости

Китайски учени създадоха система за шифроване, която ще улесни търсенето и проучването на надписите върху гадателните кости, осведоми bulgarian.cri.cn.

Като най-ранна форма на китайските писмени знаци, гадателни надписи са открити върху коруби от костенурки и скотски кости, които се допуска, че са на повече от 3000 години.

В света са открити 160 000 части от гадателни кости. Сред 4300-та йероглифа върху тях, декодираните са единствено 1 600.

77-годишния Лиу Джъсян, академик от университета на Ланджоу, и двама негови сътрудници създадоха система, която разрешава въвеждането на античните йероглифи в компютър. Тя се употребява дружно със програмен продукт, който включва 8 700 символни модела и разновидността от речника на гадателните кости.

„ Дори тези, които не са осведомени с надписите върху гадателнтие кости, ще могат да търсят и пишат на езика. Надявам се, че това ще улесни проучването на гадателните кости ", сподели ученият.

Разработването на системата лиши на учените над 10 години.

Надписите върху гадателни кости от античен Китай, египетското йероглифно писмо, клинописите от античен Вавилон и глифовете на маите са измежду най-известните в света антични писмени системи. /bulgarian.cri.cn
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР